Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.07.2011.
14:53
T. Zečević - Vesti A

Norvežanin srušio mit o genocidu

Dokumentarni film o Srebrenici režisera Ola Fluma, prikazan u aprilu na norveškoj televiziji u dva dela - "Grad koji se može žrtvovati" i "Tragovi iz Sarajeva" uzdrmao je javnost i doveo u pitanje preovlađujući vojni, politički, humanitarni i pravosudni tretman tog zločina. Koristeći muslimanske izvore, preživele Bošnjake i ratne komandante jedinica Armije BiH stacioniranih u Srebrenici, autor nudi potpuno drugačiji pogled na srebreničku tragediju, rušeći pre svega tvrdnju o nenaoružanoj vojsci Alije Izetbegovića, kao broj od 8.000 ubijenih Bošnjaka.

Bošnjake izdali njihovi lideri: Ola Flum

Razobličavanje medijskih laži o srebreničkoj tragediji donelo je Flumu mnogo nevolja.

Napali su ga sa raznih strana u kampanji koju predvodi Age Bohgrevnik iz norveškog Helsinškog odbora. Napad je stigao i sa adrese Saveta radiodifuzne agencije Norveške.

Na Fluma je nasrnulo i nacionalno novinarsko udruženje tvrdeći da je u svom filmu prekoračio standarde slobode govora i štampe u Norveškoj.


Ipak, najveću hajku vodi bošnjačka zajednica u Norveškoj koja broji oko 15.000 ljudi. Najavljuju tužbu protiv autora filma i lobiraju za to da norveški parlament donese posebnu rezoluciju o Srebrenici.


- U filmu prikazujemo kako general Ratko Mladić ulazi u potpuno napuštenu Srebrenicu iz koje je prethodno izbeglo oko 15.000 muslimanskih muškaraca koji su preko srpske teritorije stigli do položaja pod kontrolom Armije BiH.

To je ličilo na ekstremno haotičnu situaciju, a nikako na planirano etničko čišćenje - konstatovao je Flum koji je sa engleskim kolegom, režiserom Dejvidom Hebditom, dugogodišnjim saradnikom BBC, radio na ovom dokumentarcu punih deset godina. Flum otkriva i da je postojala nagodba o Srebrenici.


- U filmu Bošnjaci pričaju da su bili izdani od svojih nadređenih. Iz njihovih svedočanstava se nedvosmisleno vidi da su njihovi lideri žrtvovali Srebrenicu za oblast oko Sarajeva - kaže Flum.


On se osvrnuo i na medijske izmišljotine o srpskim logorima za istrebljenje muslimana za koje kaže da su ih isfabrikovale pi-ar firme Ruder Fin i Bernar Kušner. Kasnije se ispostavilo da se radilo o sabirnim centrima za razmenu zarobljenika, što je potvrdio i Alija Izetbegović.

Film konačno i na RTS

 

Udruženje za istinu o Srebrenici, sastavljeno od članova iz Norveške, Švedske, Danske, Kanade i SAD, tvrdi da je predlagalo RTS-u da otkupi i prikaže Flumov film gledaocima u Srbiji, ali da u tome nisu imali uspeha.


- Javni servis Srbije je otkupio film Ola Fluma i prikazaće ga narednih dana u udarnom terminu, čim nam to omogući programska šema - rekao je za "Vesti" direktor RTS Aleksandar Tijanić.

 

Sarađivali i novinari Bošnjaci

 

Dr Zorica Mitić, koja se već godinama u Norveškoj bori za istinu o Srbima, nalazi se u grupi saradnika reditelja Ole Fluma.


- Prikazani su užasni zločini mudžahedina nad Srbima, dokumentovani njihovim dnevnicima koje sam prevela za potrebe filma, kao i izjave srpskih svedoka, među kojima je svedočenje oca kojem su doneli obezglavljenog sina, izjavila je Mitićeva za "Pečat".

 

Ona kaže da režisera niko ne može da optuži za pristrasnost, pored ostalog i zato što su mu saradnici bili i dvojica novinara Bošnjaka - Esad Hećimović i Mirsad Fazić.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.07.2011. 16:24
Bravo OLA !!! Uvek i gde god stignem pozivam ljude da odgledaju tvoj film ! Ola i Knut Brå, svojim delima prednjace u otkrivanju istine o ratovima na Balkanu! Covek je inace, nezavisno od ovog filma genije, a ovim je filmom pokazao da ima kicmu, da je javno na strani pravde, i da je slikom i recju zapoceo proces odbrane istine o Srebrenici ! Ni hiljadu Klintona, ni sramnih Rezolucija usvojenih u Skupstini Srbije na temu Srebrenice, nece zaustaviti ono sto je Ola poceo. Veliko mu hvala na tome !
Sreda 27.07.2011. 16:29
Jos jednom, od srca, zelim da cestimam portalu VESTI !!! Zaista ste na visini zadatka i svaka vam cast na interesovanju da objavite ono sto mnoge vase kolege ne zele da cuju i vide ! Noc nakon sto je film emitovan, VESTI su bile jedini mediji koji je objavio moj komentar sa linkom na film. Hvala vam na tome. Niste svesni kakav je ovo zracak nade za nas Srbe u belom svetu da ce istina ipak jednom zauzeti svoje mesto !
Sreda 27.07.2011. 18:45
Дозлогрдио свету радикални исламизам па се окрећу истини.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online