Sreda 27.07.2011.
14:53
T. Zečević - Vesti

Norvežanin srušio mit o genocidu

Bošnjake izdali njihovi lideri: Ola Flum

Razobličavanje medijskih laži o srebreničkoj tragediji donelo je Flumu mnogo nevolja.

Napali su ga sa raznih strana u kampanji koju predvodi Age Bohgrevnik iz norveškog Helsinškog odbora. Napad je stigao i sa adrese Saveta radiodifuzne agencije Norveške.

Na Fluma je nasrnulo i nacionalno novinarsko udruženje tvrdeći da je u svom filmu prekoračio standarde slobode govora i štampe u Norveškoj.


Ipak, najveću hajku vodi bošnjačka zajednica u Norveškoj koja broji oko 15.000 ljudi. Najavljuju tužbu protiv autora filma i lobiraju za to da norveški parlament donese posebnu rezoluciju o Srebrenici.


- U filmu prikazujemo kako general Ratko Mladić ulazi u potpuno napuštenu Srebrenicu iz koje je prethodno izbeglo oko 15.000 muslimanskih muškaraca koji su preko srpske teritorije stigli do položaja pod kontrolom Armije BiH.

To je ličilo na ekstremno haotičnu situaciju, a nikako na planirano etničko čišćenje - konstatovao je Flum koji je sa engleskim kolegom, režiserom Dejvidom Hebditom, dugogodišnjim saradnikom BBC, radio na ovom dokumentarcu punih deset godina. Flum otkriva i da je postojala nagodba o Srebrenici.


- U filmu Bošnjaci pričaju da su bili izdani od svojih nadređenih. Iz njihovih svedočanstava se nedvosmisleno vidi da su njihovi lideri žrtvovali Srebrenicu za oblast oko Sarajeva - kaže Flum.


On se osvrnuo i na medijske izmišljotine o srpskim logorima za istrebljenje muslimana za koje kaže da su ih isfabrikovale pi-ar firme Ruder Fin i Bernar Kušner. Kasnije se ispostavilo da se radilo o sabirnim centrima za razmenu zarobljenika, što je potvrdio i Alija Izetbegović.

Film konačno i na RTS

 

Udruženje za istinu o Srebrenici, sastavljeno od članova iz Norveške, Švedske, Danske, Kanade i SAD, tvrdi da je predlagalo RTS-u da otkupi i prikaže Flumov film gledaocima u Srbiji, ali da u tome nisu imali uspeha.


- Javni servis Srbije je otkupio film Ola Fluma i prikazaće ga narednih dana u udarnom terminu, čim nam to omogući programska šema - rekao je za "Vesti" direktor RTS Aleksandar Tijanić.

 

Sarađivali i novinari Bošnjaci

 

Dr Zorica Mitić, koja se već godinama u Norveškoj bori za istinu o Srbima, nalazi se u grupi saradnika reditelja Ole Fluma.


- Prikazani su užasni zločini mudžahedina nad Srbima, dokumentovani njihovim dnevnicima koje sam prevela za potrebe filma, kao i izjave srpskih svedoka, među kojima je svedočenje oca kojem su doneli obezglavljenog sina, izjavila je Mitićeva za "Pečat".

 

Ona kaže da režisera niko ne može da optuži za pristrasnost, pored ostalog i zato što su mu saradnici bili i dvojica novinara Bošnjaka - Esad Hećimović i Mirsad Fazić.

2024 © - Vesti online