Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.07.2011.
23:55
Beta A

Kusti uručena nagrada čeških filmskih klubova

Režiser Emir Kusturica preuzeo je večeras u Uherskom Hradištu na početku 37. Letnje filmske škole godišnju nagradu Asocijacije čeških filmskih klubova a čast da svečano otvori smotru ima njegov film "Crna mačka, beli mačor".

Čuveni režiser: Emir Kusturica
 

Nagradu te kultne smotre nekomercijalnog filma u Češkoj koja svakog leta okupi i studente filmskih akademije i njihove profesore i filmske kritičare Kusturica je dobio za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i emancipaciji kinematografija na prostoru bivše Jugoslavije.

Češke filmske klubove očarao je takođe i kolorit Kusturičnih filmova koji je ostavio pečat i na generacije čeških ljubitelja filma.

"Srećan sam što mogu da budem ovde. Za mene je dobro što postoje festivali. Na njima je dobar izbor filmova koji imaju umetničku vrednost. Filmovi u bioskopima više nemaju nikakve vrednosti, tako da se bar u festivalskom izboru pokažu dobre stvari", kazao je Kusturica.

Nagradu Letnje škole za životni doprinos kinematografiji dobio je večeras Kusturičin profesor, režiser Otakar Vavra. Za mnoge Čehe prilično kontroverzan jer je za razliku od drugih režisera čiji filmovi su na crnoj listi u vreme komunista
završavali u trezorima, Vavra je u svom 100-godišnjem životu i decenijama umetničkog rada snimao bez problema i nagrađivan pod svim režimima i totalitarnim i u demokratiji.

Najslavniji Vavrin đak, Emir Kusturica uzeo je, međutim, u zaštitu svog profesora tokom boravka u Pragu na festivalu San letnje noći gde je u petak svirao sa svojim No smoking orkestrom a dan ranije uručio Vavri nagradu svog festivala Kustendorf, pošto 100-godišnji režiser zbog krhkog zdravlja nije mogao da dođe u Srbiju da je tu preuzme.

"Profesor Vavra je za mene sve što je stajalo na početku moje filmske karijere. Ako sam nešto naučio od filmskim formama, bilo je to od njega. Veoma emotivna stvar je videti stogodišnjeg čoveka koji mi je toliko dao", rekao je u Pragu Kusturica.

U nedelju će kao prateći muzički program Letnje filmske škole Kusturica sa svojim bendom prirediti koncert i u Uherskom Hradištu. On je već jednom razigrao Pražane i ostale turiste svirajući sa svojim No smoking orkestrom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.07.2011. 13:54
Земљак свака ти част ово је за тебе награда још већа јер си тамо у Чешкој избрусио свој занат и то ти признање још више значи. Срећно да ти се оствари жеља да снимиш филм на дрини ћуприја.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online