Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2011.
07:21
J. L. Petković - Vesti A

Sudbina naše kinematografije (5): Teatar kao sanatorijum

Glumac i političar Branislav Lečić jedan je od retkih umetnika koji od početka karijere do danas neprestano pred kamerom. Tvrdi da je za njegov neprestani angažman isključivo zaslužan talenat i rad na sebi. Takođe ističe da mu politička popularnost i učešće u vlasti nisu doneli nove uloge, ali da je u politici stekao novo iskustvo i naučio da bude bolji glumac. Priznaje da filmska industrija ne mazi srpske glumce i da samo od honorara ne može da se živi.

- Kao čovek koji je ostvaren i poznat, mogu da kažem da ne živim jedino od filma, već se bavim i drugim poslovima da bih zaradio. Evo, u ovom trenutku pred sobom ima četiri-pet scenarija, a samo za jedan imam informaciju da bi trebalo da počne da se snima krajem godine. I priznajem da odavno nisam snimao film u kome bih uživao kao umetnik. U tom smislu je i za mene, ali i za mnoge druge glumce utočište pozorište. To nam je sklonište gde lečimo sebe od okolnosti u kojima danas živimo.

Branislav Lečić
 



Kao ministar kulture u vladi Zorana Đinđića posredno je odlučivao o budžetu filmova koje snimaju njegove kolege. Kaže da tada nije sudio ni po babu, ni po stričevima.


- Užasavam se svega subjektivnog kad je reč o odlučivanju na javnim funkcijama.

Najbolji ambasador


- Film je najskuplja igračka, ali je dobar film naš najbolji ambasador i u svetu bolje predstavi Srbiju nego grupa diplomata. Mi možda ne možemo da zbog tehničkih mogućnosti uđemo u trku s američkim filmom, ali možemo s evropskim. Imamo mnogo toga da ponudimo iz istorije, iz života. Sve ono što nas je snašlo je veliki potencijal za srpski film.

Moram da priznam da su se i bliski prijatelji u pravi mah naljutili jer nisu dobili pomoć za svoje projekte. Tako je bilo dok sam bio na čelu ministarstva, a onda se mnogo toga pokvarilo, promenilo i dobrim delom vratilo na staro.


Tada je, kaže, uspostavljen Fond za film, s komisijom koje se jednom godišnje menjala. Oni su čitali scenarija i uslov je bio da se sva tri člana komisije slože da bi se finansirao određeni projekat.


- Znam da kao i u privredi, politici, tako i u kulturi postoje određene grupe, kružoci, koji rade po sistemu "ja tebi, ti meni", ali sve što sam kao minister radio je moguće proveriti. Ja sam profesionalac, i bez obzira na kolege, mlađe ili starije, sa kojima se privatno družim, nikada ne bih na osnovu prijateljstva angažovao nekoga za film. Presudan je kvalitet, a onda je dobrodošlo i prijateljstvo.  

Sudbina domaće kinematografije:


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online