Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.11.2010.
23:44
Mondo A

Počeo 16. Festival autorskog filma

Glumica Nada Šargin večeras je u beogradskom Centru "Sava" otvorila 16. Festival autorskog filma (FAF), a prve festivalske večeri prikazan je film "Beli, beli svet - rudarska opera" reditelja Olega Novkovića.

Moto festivala "Sloboda skupo košta"
 

Šarginova je rekla da joj je čast da otvori festival na kome ima domaću premijeru film Novkovića i scenaristkinje Milene Marković.

Nagrada "Aleksandar Saša Petrović"

 

Festival autorskog filma održava se do 7. decembra u Beogradu, a u glavnom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih se 14 takmiči za gran pri "Aleksandar Saša Petrović".

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine hrvatski reditelj Zvonimir Jurić, beogradski reditelj Vladimir Perišić i islandski glumac Tomas Lemarquis. Odluka žirija biće saopštena 7. decembra, a na Festivalu autorskog filma biće dodeljene i nagrade srpskog ogranka FIPRESCI, kao i povelja Filmskih umetnika Srbije.

"Slogan festivala gasi: 'Sloboda skupo košta'. Ja vam svima želim da bez obzira na tu činjenicu ostvarite i sačuvate tu slobodu", istakla je glumica poznata po filmovima "Nije kraj" i "Žena sa slomljenim nosem".

Na otvaranju je govorio i filmski reditelj i predsednik Saveta festivala Srdan Golubović, koji je istakao da je "za ovih 15 godina FAF postao jedna od najznačnih kulturnih manifestacija u zemlji, a za neke od nas i najznačanija".

"FAF nikad nije patio od lažnog glamura i crvenog tepiha, niti je slepo sledio svetske festivalske trendove. Uspeo je da ostane dosledan sopstvenom duhu, da istražuje i bude posvećen publici koja voli umetnički film", rekao je Golubović.

Film "Beli, beli svet" u avgustu je premijerno prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio nagradu za umetnički film "Art Cinema Award" i nagradu Jasni Đuričić za najbolju glumicu, a takođe je i pobednik 20. Festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu.

U filmu igraju i Uliks Fehmiju, Hana Selimović, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski i drugi.

Strani filmovi na festivalu

Na festivalu će biti prikazan ovogodišnji kanski pobednik, film "Ujka Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života" tajlandskog reditelja Apičarponga Verasetakula, kao i najbolji debitantski film Kana "Prestupna godina" Majkla Rouva i film najboljeg kanskog reditelja Metjua Almarika "Na turneji".

Najavljeno je i poslednje ostvarenje Žan-Lika Godara "Socijalizam", kao i komedija inspirisana radom braće Koen "Žena, pištolj i rezanci" koju je režirao Žang Jimou, autor filmova "Kuća letećih bodeža" i "Heroj".

U glavnom programu su i filmovi "Kaboom" koji je u Kanu ove godine nagrađen novoustanovljenom nagradom "Queer Palm", "Guma" francusko di-džeja i reditelja Kventina Dupijea, kao i "Izmišljene ljubavi" Ksavijea Dolana.

U Muzeju Kinoteke biće prikazani prateći programi "Anarhizam i film" i "Planeta Zemlja - poslednji izazov", a u Kulturnom centru "Grad" programi "Novi turski film" i "Debitanti autorskog filma".

Festival autorskog filma osnovan je 1994. godine, a održava se uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online