Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.07.2010.
12:01
J. Antonijević - Vesti A

Trubu volim otkad znam za sebe

Za jubilarni 50. Sabor trubača u Guči vlada veliko interesovanje, pa su se organizatori ove godine potrudili da saborašima ponude raznovrstan program. Za mlađe posetioce sviraće Goran Bregović sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane", dok će za ljubitelje srpske narodne muzike prava poslastica biti nastup Miroslava Ilića (59). Legendarni pevač po prvi put će održati koncert na Dragačevskom saboru trubača u Guči. Kako kaže za "Vesti" ranijih godina dolazio je privatno i za svoju dušu, a ovog avgusta ga očekuje nastup pred više desetina hiljada ljudi.

Posao i uživanje u Guči: Miroslav Ilić


- Dobio sam poziv od organizatora, povodom proslave jubileja 50. godina Guče. Nisam se premišljao ni trenutka i odmah sam prihvatio poziv, jer sam jedan od najstarijih saboraša. Dali su mi prostor u najudarnijem terminu u okviru finalnog takmičenja trubačkih orkestara, a koncert će biti 21. avgusta. Po prvi put nastupam u Guči, i stvarno moram da priznam da jedva čekam. Zbog proslave, festival će trajati čak deset dana, a biće tu i dosta mojih kolega - kaže Miroslav.
 

Kakav provod očekujete?


- Očekujem prvenstveno mnogo ljudi i koliko sam čuo najavljen je dolazak velike grupe stranaca. Biće velika gužva, ali mi to ne smeta. Navikao sam na stalna zaustavljanja na ulici, na deljenje autograma, slikanje sa obožavaocima, ali i na one fine, starije gospođe koje žele da razmene koju reč sa mnom.
 

Da li će se i koliko vaš repertoar za Guču razlikovati od uobičajenih pesma koje pevate na koncertima?
 

- Ne, biće to moj uobičajeni repertoar pesama koje pevam. Na bini će mi se u jednom trenutku pridružiti i trubači Dejana Petrovića, a ceo koncert će trajati nešto duže od sat vremena.
 

Da li ste ljubitelj trube i koja je vaša omiljena pesma?
 

- Od kad znam za sebe prate me trube i trubači. Volim taj neuobičajeni zvuk, kakav prave, volim uvek da ih čujem, ali nemam neku omiljenu pesmu.
 

 Šta nećete propustiti u Guči?
 

- Neću propustiti trubu, jer je to suština festivala. Ostaću sigurno dva, tri dana, pa osim pripreme za koncert, iskoristiću vreme da se malo opustim, prošetam, da probam nešto od lokalnih specijaliteta, poput svadbarskog kupusa, pečenog vola, jagnjetine...
 

Kako komentarišete to što država ne podržava dovoljno Guču?
 

- Guča je jedan divan, jedinstven festival i jedini tog tipa, pravi je srpski brend. Zato ne podržavam takvo ponašanje države i smatram da bi morali malo više da povedu računa o Saboru.
 

Ne zapostavljam Kupusijadu


Već godinama učestvujete u organizaciji Kupusijade u Mrčajevcima, a sada nastupate na konkurentskom festivalu Guči?


- Nikako nikome nije konkurencija. To su dve različite manifestacije, i to što ja ove godine učestvujem u Guči, ne znači da sam zapostavio moju Kupusijadu, koju ove godine organizujemo po osmi put. Za razliku od Sabora u Guči, Kupusijada je smotra na kojoj se meštani nadmeću u pripremanju jela od kupusa. Ja kao domaćin smotre i rođeni Mrčajevac, organizovaću zabavni deo - kaže Miroslav.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online