Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.01.2015.
11:02
V. Tasić - Vesti A

Miki: Nekad se robijalo zbog poreza

Miki Jevremović (73) s pažnjom i zanimanjem prati šta se dešava na estradi, posebno nakon što je Poreska uprava rešila da presliša pevače i utvrdi konačno ko i koliko zarađuje, kao i da li plaćaju porez na svoju zaradu.

Z. K. Munja
Da se zavede red: Miki Jevremović
 

- Nekada se znalo šta su obaveze pevača i do 31. januara morale su biti popunjene i predate poreske prijave. Svi su novac dobijali preko računa, nije bilo ni govora da neko dobije pare na ruke, to je bilo nezamislivo. A ko ne popuni poresku prijavu na vreme - nadrljao je. Tako je siroti Aca Matić proveo u zatvoru godinu dana zbog poreza! Ovom ludilu na estradi koje je vladalo poslednjih decenija konačno se mora stati na put - kaže Jevremović.

Kako je uopšte došlo do toga da pevači pare dobijaju na ruke umesto preko računa?
- Sećam se da su svojevremeno Lepa Brena i Miroslav Ilić prvi tražili da im se ne isplaćuje prihod od prodaje ploča, već da im se umesto toga urade spotovi. Bilo im je isplativije prebijanje da najveći deo zarada ne bi otišao na porez. U svakoj zemlji, država mora svoje da uzme. Pa, i Frenk Sinatra je izgradio deset kilometara autoputa u Americi kako bi bio oslobođen poreza.

Pratite li situaciju u muzici i na estradi?
- Naravno, ne mogu bez toga. Prošle nedelje u studiju sam otpevao pesmu "Vrata srca" koja je napisana iz duše, a opet nisam siguran da će je publika odmah osetiti. Mada, siguran sam da će pesma ostati. Neće joj biti lako da se probije u ovom moru prostakluka, primitivizma, agresije, kičeraja. Danas devojke pevajući otvoreno pozivaju u krevet i na prevaru, ničega se ne stide. Publika je otrovana i bombardovana svim i svačim.

Kako je počelo, kako kažete, trovanje publike?
- Počelo je sa Lepom Brenom i njenim "Ćaćkom". Nije umela pravilno da izgovori Čačak, a kamoli da to otpeva kako treba. To je iz onog vremena kada je jahala Sašu Popovića, to je preteča svih današnjih cirkusa. Sećam se, Minimaks mi je pričao kako je Brenu i njen "Čačak" u svojoj emisiji pustio kao parodiju ne sluteći šta će se desiti i da će taj talas zavladati i odneti pred sobom sve što je valjalo. Trovanje publike je tako počelo, a onda se nastavilo na sve moguće načine i nije ni čudo što dobra, melodična, poetična, kvalitetna pesma ne može, ili teško nalazi put do slušalaca.

Poslednjih nekoliko meseci imali ste ozbiljnih zdravstvenih problema?
- Brzo sam se i lako zamarao, nisam mogao da dišem, a najveća muka je bila što sam pogrešno lečen, jer su doktori mislili da imam problema sa alergijom. Na sreću, naišao sam na izuzetnog lekara koji je posumnjao da nešto drugo ne valja, a medicinska ispitivanja su pokazala da imam problem sa srcem i da mi je srčana arterija gotovo zapušena. Za samo jedan dan, rezultati su pokazali da je od 98 odsto zapušenost skočila na 99,5 odsto! Hitno sam operisan i ugrađen mi je stent, a doktori kažu da me je sam bog spasio.

Muzika bez srca i duše

Šta mislite o srpskom izboru za predstavnika na Evrosongu?
- Iako smo u krizi i nemaštini, treba nam to. Graja je sjajan kompozitor i on je na neki način moje čedo, a ja sam mu dao priliku na Beogradskom proleću da se pokaže. Kad je ovaj festival prestao da se radi kako valja, sve je krenulo nizbrdo. Narodnjaci su preuzeli i zabavnu muziku, umešali se u sve i svašta. Saša Popović je forsirao turski melos, a onda je preko noći rekao da je dosta gajdi i zurla. Od svih mogućih gluposti koje sam čuo, ta je najveća jer su gajde i zurle divni instrumenti. Preplavila nas je muzika bez srca i duše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online