Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.08.2013.
15:37
D. Dušanić - Vesti A

Gedža: Današnja muzika je katastrofa

Nikola Urošević Gedža već dugo vremena se ne pojavljuje u medijima. Kako kaže, uživa kao penzioner. Penzija nije velika, ali je redovna. Ne nastupa često, i zbog toga ne žali preterano.

Glas me služi: Nikola Urošević Gedža
 

- Zovu me stalno, ali da pevam besplatno, na raznim humanitarnim koncertima ili u znak sećanja na neke poznate kompozitore. Čim s druge strane telefonske žice čujem: "Gde si, legendo...", znam da će pasti poziv da nastupim za džabe. Većinu tih poziva odbijam, ali da bih ostao u dobroj pevačkoj kondiciji na neki i pristanem. Verujte, dobro se držim, zdrav sam, prav, dobro još mogu da pojedem, a i glas me služi - kaže Urošević.

Unuka voli dekine pesme

- Moja unuka Teodora koja će od jeseni u četvrti razred osnovne škole ima lep glas, stalno ide po kući i peva "Molitvu". Zna i narodnjake, a kaže da joj se najviše sviđaju dekine pesme, a omiljena joj je "Oj, Srbijo, lepotice".

Kad ste poslednji put javno zapevali?
- Trebalo je pre neki dan, ali sam se naljutio i otišao sa koncerta. Iznervirali su me organizatori. Bilo je 20-30 pevača, kako bismo održali koncert u znak sećanja na kompozitora Budimira - Bucu Jovanovića. Prvobitni dogovor je bio da svako od nas otpeva po jednu njegovu pesmu. Kad je počela manifestacija, pevačima se osladilo da budu pred publikom i otpevaše dve, pa i tri numere. A meni dodeliše da pevam jednu i to neku koju nisam snimio ja, nego drugi. E, pa, ne može tako! Sram ih bilo, nisu se čak setili da bi trebalo da otpevam Bucinu "Oj, Srbijo, lepotice", koja je prelepa srpska pesma, a i moja muzička lična karta. Okrenuo sam se i besan napustio koncert.


Snimili ste više od 100 srpskih narodnih pesama. Da li vam je ponuđeno da objavite kompilaciju najvećih hitova?
- Kada je Miroljub Aranđelović Kemiš bio direktor u PGP RTS, a to je davno bilo, on se setio toga, pa je objavljen moj kompilacijski CD. Posle toga - ništa!

Neću da budem deo cirkusa

Jeste li pratili Farmu i da li su vas zvali da učestvujete rijaliti programima?
- Ne zovu me jer im je poznat moj stav. Ne bih ušao ni za živu glavu! Nisam pratio ni Farmu, ni Dvor, ni Velikog brata, znam da su u njima bile mnoge moje kolege, ali im ne odobravam što su se u tako nešto upustili i bili deo cirkusa. Nema tih para zbog kojih bih ušao tamo. Zar da se ošugavim kupajući se u istom buretu u kome se još njih 20 zapira?! Nema šanse.

Dopada li vam se današnja muzika, pre svega narodna?
- Ne gledam Pink, pa ni ne znam šta se sve tamo emituje. Ne pratim njihove muzičke emisije, ni takmičenje Zvezde Granda, a ono što mi nekako dođe do ušiju je katastrofa. Ne razumem ko pravi te pesme, ni zašto se snimaju i ko to sluša. Nekada su stihovi u narodnim pesmama bili poezija, a ovo sad je bruka! Psuje se, pljuje, sve je nepovezano, jednom rečju - užas!


Dopada li vam se neko od mlađih pevača?

- Ne znam ih ni po imenu, ni po onome što pevaju. Rekoše mi da je dobar neki Darko, ali ne znam ko je taj. Pratio sam Prvi glas Srbije, bilo je tu odličnih pevača. Ali, slaba im vajda od toga. Prošlogodišnjem pobedniku mnogi su i ime zaboravili, nema ga nigde, ne čuje se.


Da li ste u kontaktu sa kolegama?
- Juče sam se baš čuo sa Nedeljkom Bilkićem, a i sa ostalima sam u kontaktu, viđam se često sa Banetom Đokićem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online