Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.05.2013.
15:12
V. Tasić - Vesti A

Blagostanje u muzici je prošlo

Stariji i iskusniji pevači koji su na estradi po dve-tri i više decenija sa setom se prisećaju vremena kada se od pevačkog posla lepo i lagodno živelo. Danas je situacija potpuno drugačija, a mladi pevači koji su tek stasali za estradu ni ne znaju da li će i koliko uopšte opstati.

Sve teže je zaraditi: Aca Ilić
 

- Blagostanja u muzici više nema, niti će biti! Zauvek je prošlo. Sve je teže zaraditi i steći. O onome što su pevači nekad zarađivali i kako su živeli, mladi danas mogu samo da sanjaju. I za starije važi - ko je stekao, stekao je, sad je teško zaraditi od pevanja i za hleb, mleko i struju, a kamoli za krov nad glavom.

- Nikad nije bilo teže steći i sačuvati. Ne samo zbog ekonomske krize, već i zato što je pevača mnogo, štancuju se na svakom koraku, a mnogi pokušavaju da se probiju na estradu jer nemaju šta drugo da rade. Nikada svom detetu ne bih poželeo da krene ovim putem na kojem je izvesna jedino totalna nesigurnost. Sigurnije je završiti školu - kaže Aca Ilić.

Zanimaju ih samo pare

Samo jure za novcem: Rade Jorović

Kako smatra Rade Jorović, za većinu mladih pevača nema perspektive, ali pre svega zbog motiva zbog koga su ušli u ovaj posao.


- Ovi mladi ni slučajno nisu naši naslednici. Ovaj posao zaslužuje pošten rad, a njih to mnogo ne zanima. Većina njih bi da zaradi veliku lovu preko noći! Ja sam zaradio krov nad glavom za sebe i porodicu i to mi je dovoljno. Ali puna mi je duša jer sam uživao radeći ono što volim i družeći se sa narodom. Ne vidim da ove mlade zanima duša i bilo šta osim velikih para. E, baš ta jurnjava za novcem će ih žestoko koštati i većina njih će ubrzo nestati sa estradnog neba - kaže Jorović.

Upravo iz tog razloga Vesna Zmijanac je svojoj muzikalnoj ćerki Nikoliji postavila uslov - prvo fakultet, pa onda muzika. Kako kaže Vesna, razlika između njenog početka i onog kako danas počinju mladi pevači je ogromna.

Brzo žive, brzo će i da ostare: Vesna Zmijanac

- Možda je mladima danas lakše nego nama, jer imaju nas. Moja generacija nije imala nikoga. Nije bilo bogatih, moćnih i slavnih roditelja, nije bilo ovoliko medija i načina da se neko pokaže i uspe. Kod mladih je danas sve ubrzano, nabudženo, brže se dolazi do cilja. Ali ne verujem da mlade pevače čeka sjajna budućnost. Pošto je sve ubrzano, brže će i da ostare. Često kažem - neka im je bog u pomoći, s obzirom na okolnosti novog surovog doba - smatra Vesna Zmijanac.

I Gordana Stojićević-Janković se slaže da je vreme blagostanja za pevače nepovratno prošlo. A cena uspeha na estradi je mnogo veća nego nekada, pa se postavlja pitanje isplativosti finansiranja u karijeru.


- Meni to zvuči jezivo, ali neophodan je veliki početni kapital da bi se napravila karijera. Živimo u surovom svetu kapitalizma i ispada da je bez kapitala nemoguće mrdnuti iz anonimnosti. Iako sam u muzičkom svetu decenijama, za mene je enigma kolika je danas cena uspeha. Kako sam čula od drugih, pa i od talentovane dece odbijeni su na nekim muzičkim takmičenjima, jer nisu imali odgovarajuću finansijsku podlogu. Ulaganja su sve veća, a vraćanje uloženog je sve teže i neizvesnije. Prema tome, za veliki broj mladih i muzičkih talentovanih ljudi budućnost je krajnje neizvesna. O nekoj velikoj zaradi i da ne govorimo - kaže Goca.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 13:14
trajalo je dosta. Porez nikada nisu plaćali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online