Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.10.2012.
13:03
D. Dušanić - Vesti A

Jovan Perišić: Stidim se da uzmem bakšiš

Jovan Perišić (40) jedan je od najtraženijih pevača u dijaspori, a u njegovom rokovniku već su upisani nastupi u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj... Ne odbija ni pozive za humanitarne koncerte, pa će 17. oktobra zajedno sa kolegama zapevati u novosadskom Spensu za pomoć devojčici Anđeli Janković, teško oboleloj od tumora na mozgu, kako bi se sakupio neophodan novac za njenu operaciju u Turskoj.

Volim kafansku atmosferu: Jovan Perišić
 

- Do pre pet-šest godina pevao sam po dijaspori i u rodnoj Bosni, ali sve je više poziva za gostovanja po Srbiji. Neću da se hvalim, ali u Obrenovcu mi organizatori rekoše da je pre mene jedino tako veliko interesovanje publike bilo kada je gostovala Dragana Mirković. Tokom leta osim u otadžbini, mnogo posla je bilo u Hrvatskoj, pa sam u avgustu imao 24 radna dana. Jedino do sad nisam pevao u Makedoniji - kaže
Perišić i objašnjava zašto ne pristaje da peva po svadbama i sličnim veseljima.
 

Lepše sa bendom

- Najčešće nastupam sa svojim klavijaturistom, ali nameravam da uskoro povedem ceo prateći bend. Nastup će biti kvalitetniji, a i lepše je videti više ljudi na sceni, bolja je komunikacija sa posetiocima, razmena energije. Nekako je siromašno kad smo samo nas dvojica na bini, a ispred nas nekoliko hiljada. Čim je tu bend, svaki član privlači pažnju na svoj način, svira, peva, đuska, gestikulira - kaže Perišić.

- Nastupam po klubovima i diskotekama, odavno sam prestao da radim proslave rođendana, veridbe, svadbe, jer mi to ne prija. Moj prijatelj i saradnik Dragan Kovačević Struja, stalno jadikuje i žali se da je zbog mene ostao praznih džepova. Bilo je brojnih poziva da se pojavimo zajedno na nekoj svadbi, ali nikako da me ubedi da pristanem. Ne znam ni kad bih stigao, jer svaki mi je vikend radni, a nastupam i radnim danima. Jeste da se dobro zaradi na veseljima, ali nije sve u parama. Pogotovo što se nekako stidim da uzmem bakšiš.
 

Zašto se stidite?
- Uvek mi je bilo neprijatno kad neko maše novčanicama, hoće da zakiti pevača ili muzičare kad mu ispune muzičku želju. I kad sam pevao u kafani za muzičarsku dnevnicu, nisam mogao da uzmem bakšiš. Znali su momci iz pratećeg benda da me guraju, upirući mi instrumente u leđa, ne bi li prišao gostu koji se mašio za novčanik. Ne mogu, stid me! Otpevaću rado u dobroj atmosferi za veselo društvo, i znano i neznano nekoliko pesama za džabe, bez para, samo da me niko ništa ne tera, ne lepi mi pare po čelu ili ih gura u ruku i džepove. Zato retko pristajem da pevam na slavljima. Jeste da je to dobro plaćen posao, ali je i teško zarađen novac. Moraš da imaš živce kao konopce, kondiciju da od podneva do ponoći pevaš razne pesme, a sve se na tebi cedi, gola voda si.
 

Naručujete li vi pesme kada ste gost u kafani?
- Čim uđem u lokal, prilazim muzici i stavljam novac na harmoniku! Volim kafansku atmosferu, mada već sedam-osam godina ne konzumiram alkohol. Iako ne pijem, mogu u prijatnom društvu do zore da sedim za kafanskim stolom. Naručujem razne pesme, obično Šemsinu "Što se život sa mnom igra", pa "Kralj boema" od Šabana, Tominu "Kafana je moja sudbina"... Ove pesme zapevam i ja na gostovanjima pred fajront.
 

Pevate li krajiške pesme?
- Volim da ih slušam, ali ih ne pevam. Mada, dešava se u pauzama rada u studiju da razvučem neku iz tog kraja.
 

Nemam komplekse

- Kada su zajednički koncerti, mnoge moje kolege traže da bude među poslednjim učesnicima. Meni nikad nije bilo bitno hoću li izaći pred publiku prvi ili poslednji. Ako neko ima dobar nastup, zajedno sa publikom mu tapšem, skačem, čestitam na uspehu. Ne ljutim se ni kad me ne prepoznaju ili me oslove pogrešnim imenom. Nemam takvih kompleksa! Što bi svi morali da znaju ko je Jovan Perišić, kako izgleda i šta peva. Oni koji vole moje pesme, znaju za ko sam i meni je to sasvim dovoljno.

 

Jarani Matići

- Sa svim kolegama sam u korektnim odnosima, ali najviše se družim sa mojim jaranima - braćom Sašom i Dejanom Matićem. Odlični su pevači, a još bolji ljudi. Sjajni momci, duhoviti, vole da se šale. Oni su iz Drvara, a ja iz sela Gornji Vrbljani u opštini Ribnik, koja je sada u Republici Srpskoj, gde i danas žive moji roditelji.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.10.2012. 00:23
Perisic zna oko 5000 pesama, ako ti je to malo ti onda nadji nekog ko zna vise. Covek je pevao svuda ali bas svuda..
Sreda 10.10.2012. 16:51
KRALJ!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online