Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2012.
14:48
V. Tasić - Vesti A

"Ne pljujem pevače, jedemo iz istog lonca"

Davno su prošla vremena kada je kompozitor i harmonikaš Dragan Aleksandrić (62) bio jedan od najbogatijih ljudi na estradi. Bogatstvo se istopilo, pa već gotovo dve decenije živi u iznajmljenom stanu. Posle razvoda od prve supruge ostao je bez ičega. Sada živi u braku sa drugom suprugom, vrsnom pevačicom Ljiljom Bucalo i sinom Urošem (16).

Ne povodi se za muzičkim trendovima: Dragan Aleksandrić
 

- Ne žalim ni za čim. Mnogo sam voleo život i uživao sam u njemu. Mogao sam da budem mudriji, ali nisam ni sanjao dokle ćemo svi stići. Neki su se u ovom haosu snašli odlično, drugi jedva preživljavaju. Ponosan sam na to što sam ostao veran sebi i svom muzičkom pravcu i baš me briga šta je moderno. Da crknem od gladi, ne bih se povodio za muzičkim trendovima - iskren je Aleksandrić.

Skuplja dokaze

Zašto ste ljuti na SOKOJ?
- Ne mogu nikako da pohvatam šta se tamo radi. Da se radi kako treba, ne bih znao šta ću s parama od autorskih prava za nekoliko hiljada prijavljenih pesama i kola. Dobio sam oko 500.000 dinara (oko 4. 230 evra) za prošlu godinu. Da se razumemo, nije to za bacanje, ali neki drugi autori za koje nikad nisam čuo, dobili su milione. Pitam se, na osnovu čega? Prijateljstva, veza? Moram sebi to da razjasnim. Nikoga ne optužujem, jer nisam sakupio dokaze. Ali, biće ih, mnogo toga će da se trese kad ih iznesem u javnost - kaže Aleksandrić koji ima više od 200 nagrada i odsvirao je oko 2.500 besplatnih koncerata.

Napisali ste više od 3.000 pesama i kola, zašto više ne komponujete? Pevači se žale da nema dobrih pesama...?
- Nije tačno da nema dobrih pesama. Ja ih imam u izobilju, ali ne znam kome da ih dam. Ovi stariji pevači koji znaju da pevaju hteli bi da imaju po nekoliko decenija manje i da pevaju pesme kao klinci. Svi su se pogubili. Malo je onih koji su shvatili da treba da pevaju ono po čemu ih narod zna kao što to rade Miroslav Ilić, Dragan Pantić Smederevac, Radiša Urošević... Većina ostalih bi da im napišem pesme kakve rade Marina i Futa. Uzeli bi oni pesme od njih, ali im žao para. Misle, sa mnom će lako, ne treba da mi plate toliko. A, mene je sramota da naplaćujem pesme. Kad me neko pita pošto pesma, kao da me pita koliko košta moje poštenje! Ali, neću da pljujem po pevačima, iz istog lonca jedemo.


Kako to da od svoje supruge niste napravili zvezdu?
- Ljilja je fantastična pevačica, ali je problem u tome što ne ume da se ponaša slobodno, neće da se oblači provokativno. Ne vredi, nije rođena za to što rade druge pevačica oskudnih glasovnih mogućnosti. Ljilja je muzički školovana, tražena je, ali nema ni deseti deo cene kao oni koji su se juče pojavili. Za nju sam pripremio nešto mnogo dobro i mnogo skupo. Ima vremena, pa i Čeda Marković je postao zvezda u pedesetim godinama.


Vi ste ga vinuli u zvezde?
- Nisam ja, nego moja pesma. Čeda je opasan pevač, ali to se danas ne ceni. Pre četiri godina, poslali smo pesmu "I da se vrate godine mlade" na Zlatiborski festival. Ali, javljeno nam je da nije prošla. Onda lepo pozovem organizatora i pitam ga kako je to moguće, a on mi kaže da je Čedina pesma najbolja! Dobio sam neko suludo objašnjenje - kao šta će on na festivalu na kome će pevati mladi pevači. Posle mi se javila Erna Perić i rekla da će Čeda pevati. On je pevao, glasalo se pošteno i Čeda je pobedio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online