Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 05.09.2012.
14:01
V. Tasić - Vesti A

Miki Jevremović: Pevačice kao na hot-lajnu

Miki Jevremović (71) veruje da dolaze bolji dani za zabavnu muziku koju je afirmisao decenijama. U miru svoje kuće u Vrujcima, priprema se za solistički koncert u Beogradu. Letos je učestvovao na dva muzička festivala kao specijalni gost - u Bijelom Polju i Mostaru. Kako kaže, publika ga je sjajno prihvatila i potvrdila mu je da je željna dobrih zabavnih pesama.

Naša muzika se davi u šundu: Miki Jevremović
 

- Kada sam postao predsednik Udruženja muzičara džez i zabavne muzike 1991. godine, učinio sam sve da zabavna muzika ponovo oživi. Pre toga, uoči rata, većina pevača je uronila u turbo-folk. Deset godina sam se borio kao lav. U ta teška vremena, pobednici festivala Beogradsko proleće išli su na međunarodne muzičke festivale i na njima odlično prolazili. Ipak, narodnjaci su preuzeli primat. Strašno agresivni, zagrabili su u muzici sve što su stigli, sve su okrenuli naopačke, a zabavnjaci su se povukli - kaže Jevremović.
 

Zatrovali smo i Hrvate

Ipak, naši narodnjaci odlično prolaze u susednim zemljama, recimo u Hrvatskoj...?
- I njih smo zatrovali! Znate, korov svuda najlakše niče, ali za razliku od našeg RTS-a, HRT se nije kukavički povukao. Na njihovoj nacionalnoj televiziji neguje se nacionalna muzika, čuva se identitet, dok se naš RTS ponaša isto kao i pevači, kompozitori, tekstopisci - svi se povlače. Hvala bogu da nam se dogodio bar jedan Vlado Georgiev, da imamo bar nešto novo i kvalitetno. Ali, uz njega ide i bar desetak njegovih klonova. Drži se i Čola, mada se i on prilagođavao i u tome grešio - smatra Jevremović.

Kako ocenjujuete savremenu narodnu muziku?
- Šta uopšte reći kad Mile Kitić i Mitar Mirić pevaju po diskotekama? To što oni pevaju ne liči ni na šta. Ali, oni, kao i mnogi drugi, imaju veliki publicitet i tu je kraj priče. Kretator te moderne muzike dao je mnogima od njih prostor i prosto zatrovao i muziku i publiku. Svi mi godinama gledamo i slušamo samo ono što Saša Popović hoće. Oni koji vrede, potpuno su posustali. Pevači, kompozitori, tekstopisci... Zato nam je muzika katastrofalna, u pesmama više nema ni trunke emocija, sve je komjuterizovano. Hitovi traju dva-tri dana, svi liče jedni na druge, kao i pevači.
 

Šta vam najviše para uši?
- Sve, te poluzabavnjačke pesme otpevane na narodnjački način meni ne mogu da se svide. Najstrašnije i najbesmislenije su ženske pesme. Tekstovi su pisani kao da su namenjeni hot-lajnu! Nekada smo mi muškarci osvajali žene kao tvrđave - korak po korak. Nije bilo veće sreće nego kad se odškrinu vrata posle mnogo truda. Sad pevačice pevaju kao da muškarce pozivaju direktno u krevet. Kako drugačije protumačiti tekstove u kojima se spominju brushalteri, gaćice, trule višnje, pozivi tipa "udri jače, grome moj?" Sve je ogoljeno i vulgarno da se čoveku smuči, a gotovo sve pevačice su iste. Ponovo bih uveo komisije za ocenu kvaliteta, pa onaj ko pušta šund morao bi debelo da plati. Trebalo bi da vidimo kako da ovaj jadni narod odviknemo od gluposti.
 

Znate li ko su Ceca, Karleuša, Ana Nikolić, Goga, Mia...?
- Ne volim da spominjem imena, sve one pevaju neku poluzabavnu muziku - Ana Nikolić, Ana Kokić ili neka treća, deseta - sve je to isto. U principu, sve bi pevačice da liče na Cecu, da pevaju kao ona, uvek ide kratka triola na kraju pesme... Ma kažem vam, nema tu srca, poetike, romantike, harmonije... Što je nacrnje i RTS, nacionalna kuća koja treba da neguje nacionalno, povukla se pred tom agresijom. Ja sam se godinama nešto batrgao, ali ne može čovek sam protiv svih.
 

Dobar je Šaban

Ima li među narodnjacima bar nečeg dobrog i kvalitetnog?
- Naravno da ima. Miroslav Ilić se odlično drži, svi znamo kako peva, ostao je dosledan Šumadiji, pesme koje peva imaju sadržaj, lepe su teme. Dobar je i Šaban. Nekada sam mislio da njegove pesme vuku na turcizme. Trebalo mi je vremena da shvatim da je on u našu muziku uneo nešto sasvim novo. Ostao je dosledan i svoj. Na sreću, ima još kvalitetnih pevača koji ne pevaju gluposti i gadosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.09.2012. 14:10
Ne da sve pevačice pozivaju mužkarce u krevet, nego se i ljute ako neko neće. Onda je slabić i kukavica.
Sreda 05.09.2012. 14:33
penzija, vreme je odavno proslo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online