Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2012.
14:13
V. Tasić - Vesti A

Glume zvezde, a ne znaju ni padeže

Poznati kompozitor, aranžer i harmonikaš Ljubo Kešelj (60) ne krije mladi pevači neće da uzmu pesme od njega. Njegov stil rada zasnovan na tradicionalnim vrednostima smatraju prevaziđenim. Ipak, kaže da može sebi da dozvoli luksuz da radi samo ono što mu se sviđa.

- Uvek sam bio pravi narodnjak. U vreme muzičke euforije za turskim melosom pravio sam i ja takve pesme zato što sam morao. Svesno sam išao u nekvalitet, da preživim. Ne ponosim se time, ali pošto više ne moram da se borim za golu egzistenciju, jer moja porodica pristojno živi, neću više da bežim od sebe. Mladi pevači nemaju poverenja u mene, jer znaju da sam pravi narodnjak, kojih se oni najčešće stide. Ima svakakvih među tim klincima, ali ponajviše je onih koji glume zvezde a ne umeju ni padež da pogode - kaže Kešelj.
 

Koliko uopšte ima posla za kompozitora vašeg kova?

- Nemam preterano, ali opet imam dovoljno posla. Vera Matović je sa mojom pesmom pobedila na Moravskim biserima. Sad joj radim još jednu pesmu, pišem za Jelenu Broćić, Halida Muslimovića i druge. Zvali su me iz Kragujevca da učestvujem na festivalu posvećenom Dragiši Nedoviću... Nemam razloga da se žalim. Kako žive drugi, ja sam odlično.
 

Zadovoljni ste zaradama?

Neće Sena da peva


Zašto se vaša supruga Sena Ordagić, koja važi za izuzetnu pevačicu povukla sa scene?

 

- Mnogi mladi i ne znaju ko je ona i kad prvi put čuju kako peva, raspamete se. Senin glas je nepotrošen, ima istu boju, a i posle decenija pevanja zvuči sveže, fantastično. Ali, ona ne može da se pomiri sa tim da je muzika degradirana, da više nema nikakvu težinu - kaže Kešelj i dodaje da je pokušao da je ubedi da se vrati muzici, ali uzalud.


- Sve što kažem bude kontraproduktivno. Koliko joj je glas nepotrošen, toliko je Sena psihički potrošena, jer je vrlo osetljiva po prirodi.

- O zaradama nikad nisam pričao, jer mi je to uvek bilo degutantno. Sećam se vremena kada su se autorska prava odlično plaćala. Dođem u banku, a na računu 50 pristojnih mesečnih plata. Uzimao sam novac iz banke krišom da niko ne vidi. Stavi mi blagajnica u koverat, pa mi da iza šaltera da niko ne vidi. Nikada se time nisam hvalio. Odlično se zarađivalo i na tezgama, po kafanama. Svašta sam doživljavao i preživljavao, ali sve u svoje vreme.


Priča se da ovih dana imate silnih problema sa pevačima...?


- Radim muzičku emisiju za jednu televiziju u Bosni, a pošto se u njoj peva uživo strašan je problem dokopati se pevača. Polovina onih koji su u svetu muzike više ne može da peva. Istrošili se. A, ona druga polovina nikad nije ni znala da peva. Sem toga, većini su se smučila gostovanja po televizijama. Kao što se publici smučilo da stalno gleda ista lica, sluša iste priče. Na Pinku se, recimo, vrti 20-ak pevača, ne znam, valjda su to njihovi puleni. Dok se oni šepure masa sjajnih ljudi čami po zapećcima.


Koliko zaista dobrih pevača ima među mladima?


- Saša Popović je pronalazio sjajne, mlade, talentovane pevače. Da se više radilo sa njima rezultati bi bili fantastični. Mnogi su na trenutke zablistali i kada je tek trebalo da pokažu šta znaju, nestajali su ili se utopili u masi. Mnogi talenti su izbledeli, nažalost. Razumem Sašu, on je pre svega biznismen i nema vremena da se bavi umetničkim radom. Ali, prava je šteta da masa mladih, odličnih pevača propada. Niko neće sa njima ozbiljno da radi jer se to nikom ne isplati. Muzička takmičenja su obesmišljena i sve se vrti ukrug. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online