Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 30.05.2014.
08:50
V. Tasić - Vesti A

Bosanac: Niko ne laže kao političari!

Dragan Stojković Bosanac kompozitor, muzički producent i vrstan harmonikaš godinama je poznat kao oštar kritičar estrade i pevača. Prati ga glas dežurne babaroge u muzičkom takmičenju Zvezde Granda, jer svojim komentarima često rasplače mlade pevače. Iako je na estradi decenijama, poslednjih godinu-dve je poznatiji nego ikada. Ljudi ga na svakom koraku prepoznaju, ali to mu ne smeta da se vozi gradskim prevozom.

Dragan Stojković Bosanac kompozitor, muzički producent i vrstan harmonika

- A, što da se ne vozim autobusom? Svaki pošten čovek može da se vozi kako hoće i sme da izađe među ljude. Niko me ne dira, niko mi ništa ne kaže. Kad uđem u prevoz, ja se namrgodim da niko ne sme da mi prđe. Koga je u autobusu briga za mene? Narod jadan nervozan, besan, gleda svoje muke i kako da preživi - kaže Bosanac.

Pratite situaciju na estradi?
- Kojoj estradi? Šta tu ima da se prati? Nema više estrade. Gotovo. Svi se samo slikaju, kao što se i ja slikam. Eto, došlo je vreme da umesto da smišljam nove pesme i ja se, kao i ostali - slikam. Jedina estrada danas su političari. Muzika je izgubila bitku sa politikom. To što političari mogu da obećaju i slažu, niko ne može.


Znači, estrada je žrtva politike...?
- Svi smo mi žrtve politike. Ne može estrada da postoji u siromašnom društvu. Kafane su prazne, koncerti se prave ili nigde, ili u Areni. Kako se to ikome isplati? Koliko je tu, u stvari, prodato karata? Možda 2.000,3.000, ostalo se naguraju vojna lica u civilu ili ko zna ko da ne bude prazno. Prazne priče. Društvo se podelilo na ekstremno bogate i ekstremno siromašne.

Narodu treba dati nadu

Ako nema budućnosti, čemu onda muzička takmičenja i štancovanje mladih pevača?
- Naopako da sve zamre! Narodu treba dati nadu. A izbor svakog mladog pevača je nova nada - smatra Bosanac i dodaje da mu nije podiglo cenu to što se stalno pojavljuje na televiziji.
- Kakvo crno podizanje cene? Sve što radim je u ime ljubavi prema muzici. Zaposlen sam u RTS-u, to mi je glavni posao i plaćam porez, da se zna!

Zašto vas bole napadi na estradu kad je i sami često kritikujete?
- Boli me lupetanje gluposti. Kad u ovoj državi neko ne zna šta da radi on napadne estradu. Čim zafali para digne se frka kako pevači ne plaćaju porez. Tako je bilo i ' 89. godine kad se nas desetak sa estrade uselilo u kuće na Bežanijskoj kosi. U više od 3.000 stanova uselili su se uglavnom policajci i vojnici koji su stanove dobili za džabe i nas desetak koji smo ih kupili. Joj, koliko se pričalo o tome! E, sad bi država da oporezuje pevače za ono što su zaradili u inostranstvu i doneli u Srbiju, pa da država tako naplati svoj nerad.


Kakva je budućnost naše muzike i estrade?
- Kakva je? Nema je! Koliko država bude išla napred, toliko će i estrada ići napred. Političari stalno obećavaju da će nam biti bolje, samo ne znam kako ćemo kad država ne radi svoj posao. Zar jedna Lepa Brena, koja radi decenijama, treba da živi u šupi? Državi je postalo najvažnije da Miku, Peru, Cicu ili Micu sačeka na aerodromu i da im otme pare koje su zaradili u inostranstvu. U takvoj državi, budućnosti za muziku nema, jer pesma treba da bude razbibriga, a sve se pretvorilo u užas. Kao da živimo u rimskom dobu. Bogati sede gore i gledaju kako se siromašni gladijatori kolju u areni.

Samo pecanje

- Ništa drugo me ne zanima, samo pecanje! Odrastao sam i živeo u državi koja je bila savršena u odnosu na ovo danas. Funkcionisala su autorska i izvođačka prava, znalo se ko kosi, a ko vodu nosi. Ne želim da se snalazim u ovom opštem bezvlašću, anarhiji, optužbama, prepucavanjima svih mogućih vrsta. Neću ni da se snalazim, ni da se uklapam. Samo pokušavam da nešto objasnim deci koja vole muziku, da ih nečemu naučim ako mogu - kaže Stojković.

POVEZANE VESTI

Petak 30.05.2014. 09:00
Dzidzavi glavonjo prvo pogledaj svoju cerku pa onda kritikij druge,posto je i ona deo folk primitivizma,sunda,folk prostitucije i.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online