Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 16.11.2011.
14:05
V. Tasić - Vesti A

Smederevac: Postali smo obične krpe!

Dragan Pantić Smederevac (56), poznat po tome što ne odstupa od negovanja srpske, muzičke tradicije, kaže da mu nikad u životu nije bilo teže. Kako priznaje, ne može više da gleda propast srpske muzike i estrade. Nedavno je objavio album za jednu bosansku muzičku kuću jer, kako kaže, za njega u Srbiji nema mesta.

- U Srbiji samo srpski pevač ne može da prođe. Svi imaju više mogućnosti da objave pesme u Srbiji od onih koji neguju tradiciju. Bruka i sramota! U nacionalnoj kući PGP RTS preči je, recimo, jedan Šerif Konjević od pevača poput mene. Ovde se zaboravilo kako su neki svojevremeno pevali "Srbe na vrbe". Kratko nam je pamćenje - kaže Pantić i nastavlja u istom tonu.

Narod voli moje pesme


- Dok je turbo-folk bio u usponu, ja sam snimio pesmu "Mrak, pomračina". U isto vreme Džej objavio pesmu "Mrak, mrak". Njegove pesme više nema nigde, a moja pesma se i dalje vrti po radio stanicama kao luda i ljudi plaćaju da bi je čuli. Za mene nema većeg komplimenta od činjenice da se moje pesme narod voli i sluša. Mnoge stare pesme sam izvukao iz zaborava, odgrnuo iz šuta i blata i izneo na svetlo dana. Može da misli i priča ko šta hoće, ali narodu je ipak do svog folka, a ne do tamo nekih nabeđenih i nakaradnih varijanti ko zna čega - kaže Pantić.

- Da me neko ne shvati pogrešno, nisam za to da se svađamo i ratujemo, ali dokle da sami sebe pravimo budalama?! Ko bi od srpskih pevača mogao da lupeta po Hrvatskoj i Bosni ono što njihovi pevači govore ovde?! Stvarno mi je muka, kao i mnogima koji mudro ćute, iz straha da se nekome ne zamere.


Zašto vam smeta vam što pevači iz zemalja bivše Jugoslavije u Srbiji dobijaju medijski prostor?

- Kako da mi ne smeta kad ovde dolazi ko stigne, priča šta stigne, a mi - ništa! Muka mi je više i od ovog Merlina. Ko je, bre, on? Vređao je Srbe, blatio, ponižavao, a sada ga dočekujemo kao kralja. Postali smo obične krpe kojima svi brišu pod. Srpska estrada je velika žrtva politike. Nešto se, kao, koprcamo, a uništismo nacionalni identitet. Šta je ikada jedan ministar učinio za srpsku narodnu muziku? U vreme kad je Srbija nastala, nije bilo u Srbiji ni popa, ni roka, ni džeza, već samo folk! To nam je temelj, a mi temelje potkopavamo sa svih strana.

Da li ste nove pesme nudili PGP-u?

- Ma kakvi, nema svrhe. Šta ću ja njima i pesme koje su u skladu s tradicijom? Žalosno je što je tako. U PGP-u vlada klan koji vodi Miša Mijatović. Dobar sam sa Mišom, sa njegovim pesmama sam započeo karijeru, ali sada su druga vremena. Za razliku od njega koji se vešto snašao, u klanove se nisam uklopio. Držao sam se svoga kao pijan plota i zato me nema u medijima. Ali, kad vidim ko se sve muva po televizijama nije mi ni žao. Niko ne zna šta pevaju, ali nema veze! Mokre po ulici, voze pijani, biju se. A tek ženske - većina pevačica izgleda kao da su izašle iz javnih kuća.

Mnogi misle da je danas "demodirano" pevati pesme poput vaših?

- Snimio sam pesmu "Predajem ti, sine, krsnu slavu" o prenošenju slave sa oca na sina. Slava je za Srbina svetinja, pesma govori o poštovanju vere. Šta u tome ima, kako kažete, demodirano? Neću da budem moderan po svaku cenu. Ovi "moderni" piju viski kao vodu, šmrknu malo, ili malo više - belog. Poznavao sam i sretao takve, ali ih više nema među živima. Mnogi se na estradi razbijaju od pića i droge, ali neće ni oni dugo. Sve se toliko srozalo da nema dalje.

Sreda 16.11.2011. 15:53
Па ево, човек србује здраво разумски и патриотски, и одма не ваља.
Subota 19.11.2011. 18:48
Svi smo krpe, kako god okrenes.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online