Sreda 16.11.2011.
14:05
V. Tasić - Vesti

Smederevac: Postali smo obične krpe!

- U Srbiji samo srpski pevač ne može da prođe. Svi imaju više mogućnosti da objave pesme u Srbiji od onih koji neguju tradiciju. Bruka i sramota! U nacionalnoj kući PGP RTS preči je, recimo, jedan Šerif Konjević od pevača poput mene. Ovde se zaboravilo kako su neki svojevremeno pevali "Srbe na vrbe". Kratko nam je pamćenje - kaže Pantić i nastavlja u istom tonu.

Narod voli moje pesme


- Dok je turbo-folk bio u usponu, ja sam snimio pesmu "Mrak, pomračina". U isto vreme Džej objavio pesmu "Mrak, mrak". Njegove pesme više nema nigde, a moja pesma se i dalje vrti po radio stanicama kao luda i ljudi plaćaju da bi je čuli. Za mene nema većeg komplimenta od činjenice da se moje pesme narod voli i sluša. Mnoge stare pesme sam izvukao iz zaborava, odgrnuo iz šuta i blata i izneo na svetlo dana. Može da misli i priča ko šta hoće, ali narodu je ipak do svog folka, a ne do tamo nekih nabeđenih i nakaradnih varijanti ko zna čega - kaže Pantić.

- Da me neko ne shvati pogrešno, nisam za to da se svađamo i ratujemo, ali dokle da sami sebe pravimo budalama?! Ko bi od srpskih pevača mogao da lupeta po Hrvatskoj i Bosni ono što njihovi pevači govore ovde?! Stvarno mi je muka, kao i mnogima koji mudro ćute, iz straha da se nekome ne zamere.


Zašto vam smeta vam što pevači iz zemalja bivše Jugoslavije u Srbiji dobijaju medijski prostor?

- Kako da mi ne smeta kad ovde dolazi ko stigne, priča šta stigne, a mi - ništa! Muka mi je više i od ovog Merlina. Ko je, bre, on? Vređao je Srbe, blatio, ponižavao, a sada ga dočekujemo kao kralja. Postali smo obične krpe kojima svi brišu pod. Srpska estrada je velika žrtva politike. Nešto se, kao, koprcamo, a uništismo nacionalni identitet. Šta je ikada jedan ministar učinio za srpsku narodnu muziku? U vreme kad je Srbija nastala, nije bilo u Srbiji ni popa, ni roka, ni džeza, već samo folk! To nam je temelj, a mi temelje potkopavamo sa svih strana.

Da li ste nove pesme nudili PGP-u?

- Ma kakvi, nema svrhe. Šta ću ja njima i pesme koje su u skladu s tradicijom? Žalosno je što je tako. U PGP-u vlada klan koji vodi Miša Mijatović. Dobar sam sa Mišom, sa njegovim pesmama sam započeo karijeru, ali sada su druga vremena. Za razliku od njega koji se vešto snašao, u klanove se nisam uklopio. Držao sam se svoga kao pijan plota i zato me nema u medijima. Ali, kad vidim ko se sve muva po televizijama nije mi ni žao. Niko ne zna šta pevaju, ali nema veze! Mokre po ulici, voze pijani, biju se. A tek ženske - većina pevačica izgleda kao da su izašle iz javnih kuća.

Mnogi misle da je danas "demodirano" pevati pesme poput vaših?

- Snimio sam pesmu "Predajem ti, sine, krsnu slavu" o prenošenju slave sa oca na sina. Slava je za Srbina svetinja, pesma govori o poštovanju vere. Šta u tome ima, kako kažete, demodirano? Neću da budem moderan po svaku cenu. Ovi "moderni" piju viski kao vodu, šmrknu malo, ili malo više - belog. Poznavao sam i sretao takve, ali ih više nema među živima. Mnogi se na estradi razbijaju od pića i droge, ali neće ni oni dugo. Sve se toliko srozalo da nema dalje.

2024 © - Vesti online