Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.08.2011.
13:05
Z. Tmušić - Vesti A

Ceo svet na srpskoj slavi

U kolu su zajedno bile riđokose Engleskinje, srpske delije sa Romanije, neotrežnjeni Slovenci, veseli Makedonci, Italijani...

Posrećilo se Guči u subotu veče: stadion pored reke Belice bio je pun kao šibica, na velikoj bini okupilo se 18 najboljih srpskih duvačkih orkestara, vremenske prilike izmišljene, puni frižideri piva, a početak finalnog takmičenja trubača nije otvorio političar, već trubačka legenda sa juga Srbije - Boban Marković:

- Dobro došli na slavu trube. Guča je postala srpska slava koju slave svi Srbi i svi ljubitelji trube na svetu... Proglašavam takmičenje otvorenim! - rekao je Marković, zvanični ambasador sabora i trube, a potom je velikom scenom prodefilovalo 18 orkestara od kojih je svaki svirao po jednu pesmu i jedno kolo.

I, dok je sa bine i razglasa grmeo "vranjski čoček" i "rudničko kolo", dok su trube pevušile "Cojle Manojle" i "Lepo ti je biti čobanica", na travnatom tepihu stadiona i tribinama igralo se, pilo, grlilo, ljubilo, padalo, ustajalo, pevalo...

U kolu su zajedno bile riđokose Engleskinje, srpske delije sa Romanije, neotrežnjeni Slovenci, veseli Makedonci, Italijani... Sve se zaplelo, zavrzlo, zamuljalo, zaljuljalo...

Surdulica živi od trube


Prva truba 51. sabora, Elvis Ajdinović živi u Surdulici, varošici na jugu Srbije u kojoj je, po rečima predsednika opštine Novice Tončeva, "truba za polovinu njenih stanovnika jedini izvor egzistencije i od nje žive čitave porodice".


- U Guči ove godine učestvovao je najveći broj orkestara iz Surdulice i okoline. Sigurna sam da je po odnosu broja trubača i broja stanovnika od 30.000, Surdulica rekorder u svetu - izjavio je Tončev i dodao da samo u selu Zagužanje, 60 odsto stanovnika svira trubu a među njima i veliki broj žena.

Od tuširanja pivom svi su bili mokri, ali niko, nikoga, nije preko pogledao, kao što se, po rečima organizatora, tokom celog sabora nije dogodio ozbiljniji incident...

- Joooj, raja! Pa ove ljepote nema niđe do kraja svijeta. Vidi, bolan, cura na svakom koraku, vidi ti njia! ... Samo, piju mnogo... Ja sam mislio da smo mi sa Romanije prvaci po tom pitanju, ali vidi, bolan, one strankinje! Popila bi Drinu, jebla m....! - govorio je jaran sa Romanije, pokazujući na riđokose koje su u jednom cugu skidale trećinu flaše pive od litar i po.

Na kraju, stručni žiri, kojim je predsedavala dr Danka Mihailović, a u kome je sedeo i svetski kralj trube Dejan Petrović odlučio je da za najboljeg trubača ovogodišnjeg sabora proglasi Elvisa Ajdinovića iz Surdulice, a za najbolji orkestar - trubače Dejana Lazarevića iz Požege.

Nagradu "Od zlata jabuka" za najizvornije muziciranje poneo je orkestar Barka iz Knjaževca, a nagradu publike "zlatnu trubu" osvojio je Dejan Jevđić iz orkestra Zao taro lait iz Kalenića.

- Hvala, hvala svima, pre svega momcima iz mog orkestra, hvala publici, žiriju, Surdulici, Srbiji... Ja sam srećan da ne mogu srećniji biti - govorio je novi kralj srpske trube, Elvis Ajdinović, koji se tako upisao na sjajnu listu trubačkih kraljeva sa juga Srbije na kojoj se odavno nalaze Bakija Bakić, Junuz Ismailović, Fejat Sejdić, Milan Mladenović, Nefail Isailović, Demko Ajdinović, Jovica Salimović, Aca Maksutović, Slobodan Salijević, Jovica Ajredinović, Boban Marković...

Sreću nije skrivao ni Dejan Lazarević, čiji se orkestar po drugi put osvojio dragačevsku krunu.

Posle takmičarskog dela, na pozornicu je izašao Boban Marković sa svojim orkestrom i započeo spektakularni nastup sa "Marš na Drinu". A dole, na fudbalskoj livadi, ludilo! I više od toga! Kao i gore, duž gučanskih ulica i pod šatrama gde se isto zora čekala u ritmu truba i gde je ekonomska kriza trpela svoj najveći poraz na svetu. Jedno je sigurno: ma koliko se pokatkad preuveličavao broj gostiju u Guči i koliko se preterivalo o atmosferi u dragačevskoj kotlini tokom sabora, ipak je Guča - Guča! Što rekao jaran sa Romanije: "Raj za dobru zabavu".

Do sada 16 miliona gostiju


Tokom ceremonije otvaranja finalnog takmičnja, predsednik Saborskog odbora, Slobodan Jolović, rekao je da je tokom večeri na tlo trubačke prestonice Guče stupio 16. 000.000. gost.


- Hvala saboršima koji u sve većem broju dolaze u Guču i time doprinose da se Srbiju i srpska truba pročuju u svetu. Hvala saborašima iz Republike Srpske koji su došli u rekordnom broju, hvala Slovencima, Makedoncima, Crnogorcima, hvala Mađarima, Francuzima... Ovde je večeras ceo svet! - rekao je Jolović, tvdeći kasnije da će ovogodišnji 51.sabor premašiti brojku od 600.000 posetilaca.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.08.2011. 13:22
Све је то лијепо, али коју годину Гуча ће се одржавати у сјеверном дијелу републике Албаније, а ми ћемо и даље дувати у трубу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online