Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.07.2011.
14:05
Z. Tmušić - Vesti A

I Guči se loše piše!

Ako je suditi po zlatiborskom trubačkom jutru, odnosno saboru održanom u nedelju veče, ovogodišnjoj Guči se loše piše. Svega 11 orkestara na zlatiborskom Tić polju, katastrofalno ozvučenje, jednosatno čekanje predsednice žirija Mirjane Zakić kojoj je kasnio autobus, te prilično mlaka atmosfera u publici - rezime je 38. Sabora trubača na Zlatiboru na kome je za najboljeg trubača proglašen Veljko Ostojić iz Zlakuse, dok je odlukom žirija najbolji orkestar Dejana Lazarevića.

Sledeća stanica - Dragačevo: Dejan Lazarević
 

- Nešto nije u redu sa ozvučenjem, a i majstor se negde zagubio! - bilo je jedno od objašnjenja za loš razglas koji je "ubio" i trubače i publiku, dok je objašnjenje za jednosatno kašnjenje početka sabora bilo još gore i nerazumljivije: - Predsednici žirija Mirjani kasnio je autobus kojim je jutros krenula iz Niša! - rekao je Milan Lazić iz organizacionog saborskog tima, priznajući i sam da je sve "malo neozbiljno".
 

Kvalifikacije

Dejan Lazarević, čiji je orkestar pobedio na Tić polju, takođe je najavio da će u Guči učiniti sve da dođe do druge pobede. Pored orkestra Dejana Lazarevića, za sabor u Guči direktno su se kvalifikovali orkestri Veljka Ostojića, Radiše Vitezovića iz Tubića i Zao taro lajt iz Požege.

Iako je 38. Sabor trubača na Zlatiboru istovremeno bilo i jedno od četiri predtakmičnja za Guču. Na Tić polju pojavilo se samo 11 orekstara iz zapadne Srbije, premda ih danas aktivno svira deset puta više. Prisutni trubači nisu zvanično želeli da komentarišu ignorisanje zlatiborskog sabora od strane njihovih kolega, ali se iz nezvaničnih razgovora sa nekima od njih moglo zaključiti da su sabori, pa i najveći u Guči, odavno postali sve drugo osim trubačke fešte.


- Na tim saborima trubača svi zarađuju i svi imaju neke vajde osim samih trubača. Tu više sviraju i drmaju političari, oni ćelavi biznismeni i mafijaši nego trubači! Kad bolje razmislim i sve saberem i oduzmem, više mi se isplati da sviram svadbu nekom srpskom domaćinu nego da dole sviram nekom ćelavcu - kaže jedan od trubača koji je molio da mu ne pominjemo ime.

Laku noć, trubači: I livada dobra za dremku
 


Ipak, treba reći da su večito magična moć srpske trube i lepo vreme u nedelju popodne na najpopularniju zlatiborsku padinu privukli više od 10.000 ljudi koji su, čini se, više uživali u roštilju, hladnom pivu i dremuckanju na livadi nego u zvucima sa katastrofalnog razglasa. A, kad su se malo udružili pivo, roštilj i oštar vazduh, mnogi su uhvatili horizontalu, a mnogi, kao jedna gradska cura, seoskog deliju u narodnoj nošnji.

Najbolji: Veljko Ostojić
 

Među onima kojima će 38. Sabor ostati u lošem sećanju su ugostitelji pod šatrama. Što zbog paprenih cena pečenja, pića i kuvanog kupusa, što zbog sve plićih srpskih džepova, mnogo jagnjića i prasića je ostalo na ražnju. Jedan od ljutih gazda je na kraju sabora nemoćno raširio ruke: "Propala država, propao sabor, propao narod, a propadoh i ja".
 

Juriš na Guču

Najbolji trubač 38. sabora Veljko Ostojić je rekao da je srećan zbog još jedne pobede na Zlatiboru i da će u Guči pokušati da se popenje na trubački tron.
- Pobedio sam u konkurenciji velikih majstora trube i radujem se isto kao kad sam prvi put osvojio Zlatibor u svojoj četrnaestoj godini - izjavio je Ostojić kome je na putu do diplome prvog akademskog trubača u Srbiji ostao samo diplomski ispit na muzičkoj Akademiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online