Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.07.2011.
23:21
J. Jelovac - Vesti A

Zdravko Čolić - kralj estrade

Koncertom na Ušću pred oko 100.000 duša, Zdravko Čolić je zabetonirao poziciju apsolutnog vladara estradnog neba Srbije. Pevao je gotovo četiri sata obožavateljima iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Potukao je sve dosadašnje rekorde i održao ubedljivo najposećeniji koncert pevača sa ovih prostora...

Zdravko Čolić

Rođen je 30. maja 1951. u Sarajevu. Majka Stana, domaćica, i otac Vlada, policijski oficir, dali su mu ime Zdravko, verujući u simboliku imena. Odrastao je u Mažuranićevoj ulici broj 4, pokraj Skenderije i Miljacke, na Grbavici. U ta još sveža posleratna vremena, živele su i po dve porodice u istom stanu. Tu sudbinu delila je i porodica Čolić.

Stigli su iz Hercegovine i uselili se kod Samardžića, koji se pridošlicama nisu obradovali. Domaćini su imali nešto što je malenog dečaka mnogo privlačilo... Radio! Njegovi prvi susreti sa muzikom dopirali su iz sobe drugarice Samardžić. Bila je to prva žena koja nije mogla da odoli Zdravkovom šarmu.

Slike iz detinjstva bude uspomene na igru sa decom u zapuštenim dvorištima, okruženim ratnim ruševinama. U Sarajevu je rođen njegov četiri godine mlađi brat Dragan. Za Zdravka, koji je hteo sestru, u prvi mah bilo je to razočaranje. Pre nego što će poći u školu, leta je provodio u Trebinju kod bake i deke. Polazak u školu dočekao je čvrsto se držeći za mama Staninu suknju.


- Bio sam potpuno ukočen tog prvog dana i valjda od straha stigao sam da se potučem sa jednim Nihadom, koji me je prvi udario. U osnovnoj školi je bio jedan od najboljih đaka. Igrao je fudbal, bio je golman u juniorima Željezničara. Posle fudbala okušao se u atletici, a zatim se okrenuo dramskoj sekciji. Glavni krivac za Zdravkovu odluku da se posveti muzici bio je tata Vlada, koji mu je kupio prvu gitaru. Jednom prilikom je kao gitarista zamenio svog druga Bracu Isovića u grupi Mladi i lepi, u klubu koji se zvao Pionirski centar.


- U nekoj pauzi otpevao sam nekoliko pesama sa San Rema i izazvao veliko uzbuđenje. Do mene su došli neki momci i rekli: "Pazi, one tamo plaču!"


Bila je to tek najava ženske histerije kojom je obeležena njegova karijera. Ulaz u zgradu služio je devojkama kao svojevrsna tabla za ispisivanje ljubavnih poruka.


- Jednog dana mama je otvorila vrata i ispred njih je bila devojka u venčanici, s dokumetima i kumom. Devojka je rekla: "Ja sam došla da se udam". Moja majka je zbunjeno odgovorila: "Zdravko još nije za ženidbu".


Istina je da je tri puta bio zaljubljen.
- Četiri godine sam proveo sa Jacom Dulić, balerinom iz plesne grupe Lokice, sedam godina sa Elizabetom Vidas, manekenkom iz Rijeke, a sa suprugom Sandrom sam pre braka bio u vezi 11 godina. Sve pre toga su bili flertovi, površni susreti i trenutna strast koja nije povezana sa ljubavlju - kaže Zdravko.


Ušao je i grupu Ambasadori 1969. godine. Tada se trebalo suočiti sa publikom, što je za stidljivog momka bio krupan poduhvat! Pronašao je idealno rešenje. Tokom nastupa je publici povremeno okretao leđa! Publika je bila oduševljena novim štosom, nisu imali pojma da tako krije svoju slabost. Na festivalu Vaš šlager sezone privlači pažnju Kornelija Kovača, koji ga poziva da postane pevač Korni grupe umesto Dade Topića. Odlazi u Beograd. Ali, novca nije bilo dovoljno. Od pevanja se nije moglo živeti. Beograd ga nije prihvatio, kao ni on njega. Nije se pronašao ni u Korni grupi, pa se vraća u Sarajevo.


Zatim sledi Luksemburg i Pesma Evrovizije. Evropa je svrstala pesmu na pretposlednje, 15. mesto, sa 65 bodova. Ipak Zdravko se dopao Klifu Ričardu i zavodljivoj Šveđanki, koja je neposredno pred njegov nastup ušla u njegovu garderobu. Stigao je u poslednjem sekundu na scenu, malo zadihan. Bila je to slavna Frida iz legendarne grupe ABBA!
Malo ko bi se odlučio da na vrhuncu slave svemu kaže zbogom i ode u vojsku. U Valjevo je stigao 14. novembra 1978, a svakodnevno je stizalo po 200-300 pisama. Odslužio je vojsku, ali nije odustajao od diplome.


- Kada sam pravio diplomsku žurku, pokojni Davorin Popović doneo veknu hleba zamotanu u celofan s ružom i rekao: "Evo ti, sada si svoj čovek".


Zdravko je 1988. privremeno okrenuo leđa muzici i počeo da se bavi malim preduzetništvom. Tad je nastala i prva i jedina mrlja u Zdravkovom životu. Uhapšen je...


- Pokušao sam da, zajedno sa ortakom, pravim telefonske dvojnike za kakvima je bila velika potražnja na jugoslovenskom tržištu. Dogodilo se da je najednom skočio kurs marke. Odem u Makedoniju, jer je tamo kurs bio najpovoljniji, kupim marke i napunim zimski kaput njima. Inspektori me uhapse zbog šverca deviza. Nisam osećao sramotu, jer, brate, ništa nisam ukrao. Al' bilo mi je neugodno što će propasti posao i što će se javnost naslađivati.


Muzici se vraća 1989. i priprema novu ploču sa Goranom Bregovićem. Te godine na moru je upoznao devojku Aleksandru. Veza je trajala 11 godina... Onda su se venčali i dobili dve ćerke Unu Zvezdanu i Laru. Sve tri Zdravkove dame igrale su uz njegove pesme na Ušću, zajedno sa 100.000 onih koji ga smatraju najvećom ovdašnjom muzičkom legendom!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online