Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Roknić

Dok smo živeli na Kordunu svi su nas zvali Rokvić, između ostalog, kaže u pismu naša mlada čitateljka Biljana Roknić, koja je od 1998. zajedno sa roditeljima i bratom, žitelj Sombora. Slava im je oduvek bila - Sv. Jovan Krstitelj. Potiču sa Korduna, iz Kirina Gornjeg, a prvo boravište po doseljenju u Kirin, bilo im je pored reke Trepče.

Biljana nas pita kada su se njeni preci doselili na Kordun? U prvoj rečenici nagovestili smo opravdanu nedoumicu naše čitateljke o tome da li su Rokvići isto što i Roknići. Naime, prvobitno prezime je u novoj sredini "iskrivljeno", zapisano omaškom ili kako ga je neko izgovorio.

Seoba Roknića tj. Rokvića iz oblasti zapadne Bosne na Kordun dogodila se u vreme prvog većeg talasa iseljavanja stanovništva iz Bosanske Krajine 1791, mada je bilo i manje vidljivih pokreta pojedinačnih porodica ili čitavih grupa. Turske vojne posade sa muslimanskim stanovništvom povlače se sa teritorije današnje Hrvatske dublje u tzv. Cazinsku krajinu. A Austrija u novooslobođene oblasti naseljava srpsko stanovništvo iz bihaćke kotline i Drvara, između ostalih i na Kordun i upravo u okolini ovih mesta nalazi se većina Rokvića u unačkoj oblasti.


Rokvići u Bosni slave nekoliko različitih slava, dok u Uncu, Petrovcu, Gradiškoj, Krupi i Bihaću slave samo Sv. Stefana. U ostalim krajevima, kao što je Glamoč, slave Aranđelovdan, dok oko Dubice slave Kralja Dečanskog, a Nikoljdan oko Sanskog Mosta i Tešnja. Interesantno je još da samo Rokvići u protoprezviterijatu Prijedor (parohija Rakeljići) slave Jovanjdan.

Kao što smo i pretpostavili Roknića u Bosni nema, jer su svoje prezime "dobili" tek iseljavanjem u austrijsku granicu koju su oni dobro poznavali budući da su se i u Bosnu doselili iz Dalmacije (Mletačka republika), nekoliko vekova ranije. Pored etimologije prezimena, koja tumači da je to matronimičko prezime od ženskog imena Rokva (rotkva), po predanju Rokvići su poreklom iz Hercegovine od Dobrijevića koji su se najpre preko Glamoča naselili u Dalmaciju, pa otuda došli, pošto su se namnožili, pod Bilaj, pa u Unac, gde su se razgranali u više rodova različitog imena, ali i različitih patrona zaštitnika.


Najbolji dokaz ovoj našoj tvrdnji jeste podatak da je Rokvića, bar prema Popisu stanovništva FNRJ, u njenom sklopu i NR Hrvatske, iz 1948. godine, bilo vrlo malo i to poglavito u Benkovcu, Kninu, Krlovcu, Puli i nešto malo u Vukovaru i Belom Manastiru, dok su Roknići vrlo brojni, ponajviše na Kordunu, oko Vrginmosta (sada: Gvozd), u Bukovici, Crnom Potoku, Donjem Podgorju, Golinji, Kirinu (78 osoba), Perni, Sjeničku Donjem i Gornjem (85), Sjeničku Lasinjskom, Topuskom i Vorkapića Selu, a bilo ih je i u samom Vrginmostu, kao i, oko i u Glini. Ima ih i nešto po Slavoniji, Zagrebu i, slovom, samo jedan čovek u Ogulinu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online