Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 08.09.2010.
14:55
Dušan Đorđević A

Škembe čorba za bolesti duše

Da ne pogleda u moje škembe, ne bi znao da sam došao na Škembijadu, obraća se Bogoljub Mitić Đoša, gabaritni, poznati glumac, okupljenoj i oduševljenoj masi oko bine u selu Krševica.

Slikanje sa Đokom Džombom
 


 

Čedomir Stošić Motka, glumac iz Vranja, jedan od domaćina manifestacije Škembijada 2010, ushićeno mu prilazi i pre nego nastane ljubljenje viče: "Kod nas se kaže, hajde da pozdravi svinja magare." Smeh nadjačava aplauz.


Škembijada se održavala prošle nedelje na platou arheološkog nalazišta Kale, petnaestak kilometara udaljenog od Bujanovca, gde gde je otkriven grad iz vremena Aleksandra Velikog, star oko 2.300 godina.

Tradicija na Škembijadi

Redovni gosti Dušan Dule Devetka i Goran Tasić Taska kažu da je počela dan ranije, u subotu popodne.


- Predigra je uvek najvažnija. Što smo se ubavo proveli. Prvo vinjak, pa pivo, pa opet vinjak, i tako ukrug. Nadrvismo se kao bitoljski božjaci, a posle kod domaćina Čedu Apsandžiju izmrzosmo, i to u kuću. Doduše, legosmo oko četiri ujutru, ama, ono li je krevet, neke daske, mesto jastuka pesnicu pod glavu smo staviljali. Ujutru ni kafa ni slatko, nego napolje! Mi se snebivamo, nećemo da idemo, pa kad opusti ono njegovo seosko kučište, što ga nije kupao od kako se okotilo, Taski je obe ruke ogrebalo. Pobegosmo na livadu i da nije škembića, ko zna kakve bi duševne bolove pretrpeli - priča Dule Devetka.


Čeda Krstić Apsandžija se krsti, pokazuje da su spavali u kolima. - More, nisu u kola, nego ispod, a ja sam zaboravio da uključim auspuh da ih ugrejem, em se ogrebaše, em izmrzoše - smeje se Čeda.

Đuveč s tajnom


Jovica Petković iz Trgovišta osvojio je drugo mesto za pripremljen škembe đuveč. - Obavezno idu škembići od teleta koje ne sme da pređe težinu od 150 kilograma. Osim škembića, idu dve teleće glave i jedna svinjska. Potom, razno povrće i pečurke, vrganji i lisičarke. Razni začini, recimo, ljuta aleva parika, bosiljak, majčina dušica i... E, to je tajna, ona donosi pobede! - kaže Petković.


Generalski pasulj

Biće za sve: Dragan Stojanović - Gera Lopta
 


 

Treća tradicionalna Škembijada u Krševici privukla je pažnju oko 2.000 znatiželjnika i ljubitelja škembe čorbe, pečenih šerdana (creva i džigerica) i škembića pod sačem, đuvečki, glava u škembetu i tradicionalnog vojničkog pasulja koji su za široke narodne mase pripremili kulinarski majstori generala Milosava Simovića. Oko šatre s pasuljem najviše se tiskao narod.


- Da li će ga biti, da okusimo, barem, malo - viče jedan čičica.


- Ima, bre, za sve, ostaće i za svinje - teši ga Dragan Stojanović zvani Gera Lopta - raspitao sam se, 150 litara su doneli, pa računaj, svako da pojede po 200 grama, koliko su to porcije.


- Tugo, gledaj ove gospođe iz Bujanovca i Vranja, one su ponele tanjire u tašne, a nama u šake li će da sipaju - jada se jedna meštanka.


- Ide li se na svadbu bez onu rabotu, pošalji dete neka donese šerpu, valjda će da ti je napune do vrha - ljutito će muškarac, crven u licu, po svoj prilici u bliskoj vezi sa dotičnom.


Đorđe Cakić, zvani Đoka Džomba, poznat iz serije "Bolji život", glavni je lik na Škembijadi. Oko njega se tiskaju deca i sredovečne meštanke i čekaju u redu za slikanje.


- Gledaj ga, bre, motka kojom se podupire paradajz nije mu ravna, ali kad otvori usta, nije što te nasmeje nego škembe iz stomaka će da ti istera - divi mu se žena u godinama iz oližnjeg sela Donjeg Trebešinja.

Pivo i apetit

Prvo mesto za Specijalnu bolnicu

U neprebrojnim šatrama pivo se pilo kao izvorska voda.


- Koliko god da popiješ, još više ti se otvara apetit - objašnjava Bage iz sela Božinjevac.


- Pije narod, ama, ima meru, potrošiće se jedva nešto više od 1.000 litra piva - ozbiljno će Slavoljub Stoilković Grof, prodavac.


Stigla su i kulturno-umetnička društva iz Krševice, Rakovca, Donjeg Trebešinja, Žbevca, pa pevači, prvi slavuji južne Morave. A tek vranjski penzioneri, njihovo kulturno-umetničko društvo jedan seoski šaljivdžija nazvao "Poslednji voz". Odigrali su vranjska kola sa sve običajima i dobili najviše aplauza. "Ovo nisu penzioneri, ovi, bre, skaču kao jeleni trogodišnjaci", čuje se sa strane.


Razilazi se većina, manjina koja manje jede, a više pije sedi pod šatrama i ne misli da ide nikud.


- Sve su to drugovi domaćina Čede Apsandžije, vežemo ih konopcem za nogu da mogu posle da ih odvedu kući - smeje se Slavoljub Stevanović Šote, jedan od vlasnika šatre.

Bolnički specijalitet


Specijani žiri izabrao je najbolje takimičare u pripremanju starinskih jela od škembića.
1. mesto - Specijalna bolnica "Bujanovačka banja"
2. mesto - Jovica Petković, Trgovište
3. mesto - Stanimir Zdravković, Bujanovac
Posebnu zahvalnicu dobilo je Udruženje paraplegičara Vranje i Vojska Srbije na čelu sa generalom Milosavom Simovićem. Glavni organizatori su Čeda Krstić Apsandžija i Čeda Stošić Motka, uz pomoć MZ Krševica i TO Bujanovac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online