Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 26.04.2019.
14:11
Vestionline A

Sinovi zmaja

Vitezovi koje je predvodio despot Stefan Lazarević bili su vrhunski ratnici, što su dokazali u bici kod Angore 1402. Boreći se na strani Turske, oni su jedini imali uspeha u sukobu sa Tatarima, od kojih su turske jedinice doživele težak poraz. Sam srpski despot, visok i stasom i umom, kako su ga opisivali savremenici, bio je izuzetno cenjen na evropskim dvorovima.

commons.wikimedia.org
Despot Stefan Lazarević (freska iz manastira Manasija)

Kada je ugarski kralj Žigmund, potonji car Svetog rimskog carstva, 1408. godine osnovao čuveni viteški Red zmaja Svetog Đorđa, sin Lazara Hrebeljanovića i knjeginje Milice je bio prvi od dvadeset četvorice plemićkih ratnika koji su u njega primljeni.

Red Zmaja je prvobitno osnovan za zaštitu ugarske kraljevske porodice. Kasnije se od članova zahtevalo da brane krst, i bore se protiv njegovih neprijatelja. Dragoni, kako su se nazivali vitezovi Zmaja, činili su probrano plemićko društvo. Tu su, pored Žigmunda i despota Stefana bili još i napuljski kralj Alfons Peti, poljski vladar Vladislav, austrijski vojvoda Ernest, vojvoda Bavarije i kralj Danske Kristofer Treći, pa Tomas Maubrej, vojvoda od Norfolka.

Simbol reda je bio zmaj sa repom obmotanim oko vrata. Na njegovim leđima, od vrata do kraja repa, upisan je crveni krst Svetog Đorđa, na srebrnoj pozadini. Kako se red širio, njegovi vitezovi su se raspoznavali i po ogrlicama i pečatima sa motivom zmaja, a simbole svoje organizacije su stavljali i na porodične grbove.

Ima podataka da je Red Zmaja postojao još od 13. veka, sa sedištem u Veneciji, a mogući srpski vitezovi ovog reda u 14. veku su Miloš Obilić, u srpskom narodu poznat kao "zmajevit junak" ili "sin zmaja". To bi moglo da znači da je i njegov otac bio pripadnik reda, a sa njim i Lazar Hrebeljanović, Milan Toplica, Ivan Kosančić i Vuk Branković. Srbija je, navode ti izvori, imala dvanaest pripadnika Reda Zmaja, čiji je cilj bilo ubistvo turskog sultana Murata.

Školovani mačevaoci

Poznati ratnici iz cele Evrope su dolazili da se u viteškoj školi despota Lazarevića obučavaju borbenim veštinama, ali i da bi od prvog plemića Reda Zmaja dobili viteško zvanje, jer je despot, zahvaljujući svojoj tituli, imao pravo da ih rukopoloži. Stefan Lazarević je u zamku u Beogradu uredio i vežbalište za mačevaoce.

Savremeno oružje je naručivao sa zapada Evrope, jer je Srbija u to doba održavala odlične trgovačke odnose sa Dubrovnikom i Venecijom, gde je postojala duga tradicija školovanih mačevalaca u bratstvu svetog Marka. Došlo je vreme i da se osavremeni vojna oprema i tehnika, pošto se još u Kosovskom boju pokazalo da nekada nepobedive, teške srpske oklopnike mora da zameni lakše naoružana i okretnija vojska.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Golubački grad
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online