Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 18.02.2019.
09:50
Vestionline A

Potraga za Rajkovim blagom

Od 110 pećina koje su speleolozi pronašli u okolini Majdanpeka, Rajkova pećina je najraskošnija i godišnje je poseti nekoliko hiljada ljudi. Homoljska lepotica, kako je zovu, krije misteriju koja privlači lovce na blago. Navodno, tu se nalaze zlatni ćupovi hajduka Rajka, zvanog i Vojvoda, koji je živeo u tim krajevima u 17. veku.

youtube.com/AB VIDEO Pazin
Foto: Ilustracija

Danju je radio kao mehandžija, a noću je, kako priče kažu, sa izvesnim popom Martinom po drumovima napadao turske karavane i prolaznike, a plen sakrivao u pećini. To blago nikada nije pronađeno.

Ulazni deo pećine iz pravca sela Rajkova bio je nastanjen još u praistoriji. O tome svedoči zidni crtež iz tog doba, i kameni čekić "majstora" koji se čuva u arheološkoj zbirci muzeja u Majdanpeku. Kroz Rajkovu pećinu protiče Rajkova reka, koja se po izlasku iz pećine spaja sa Paskovom rekom, koja takođe ističe iz pećine i tako nastaje Mali Pek.

Čitava okolina izvorišta Malog Peka je bogata mešovitom šumom bukve, javora i hrasta i predstavlja jedinstveno prirodno i speleološko bogatstvo.

Zanimljivo je da je Rajkovu pećinu prvi istražio čuveni geograf Jovan Cvijić 1894, a drugi naučnici su tu priliku imali tek sedamdesetih godina prošlog veka, kada su otvorene njene prostorije. U ovom kraju se mnogi zaklinju da je Rajko ćupove sakrio "na mestu gde se ukrštaju dve kamene ruke". Niko od istraživača nije zapazio to mesto. Ali, naučnici su otkrili drugu vrstu bogatstva.

U pećini ima nakita raznovrsnih oblika, sačinjenog od snežnobelog kristalnog kalcita, minerala od kojeg se gradi krečnjak, i tu je najkvalitetniji u Srbiji. Dok hodaju pećinskom stazom posetioce očarava žuborenje bistre Rajkove reke, koja protiče i odjekuje prostorima "Ježeve dvorane", među hiljadama kalcitnih cevčica na stropu.

Pećinski nakit stvara figure i "kompozicije" koje su dobile poetske nazive "Zimska bajka", "Beli medved", "Kristalna šuma", "Treperavo jezerce", "Dvorana nevinosti", "Egipatska boginja", "Puž", "Dvorana plodnosti" i "Panj sa gljivama".

Nema osobe u Majdanpeku i okolini koja ne zna da je Rajkova pećina biser prirode i nalazi se pod zaštitom države kao prvorazredno nacionalno blago.

Do sada je istraženo 2.304 m dužine pećinskih kanala podeljenih u dva horizonta. Konstantna temperatura je osam stepeni Celzijusevih, dok je vlažnost vazduha 100 posto, to znači da za posetu pećini treba biti dobro odeven i u letnjim mesecima.

Arheološko otkriće

Radnici koji su pre četiri godine radili na rekonstrukciji Rajkove pećine naišli su pre četiri godine na kosti i delove lobanja, za koje se pretpostavlja da su životinjske. Nakon završetka radova, pećina je otvorena za posetioce. Spojeni su gornji i donji horizont, čime je dobijena kružna staza za obilazak , u dužini od 1.400 metara. Tokom uređenja, u pećini je završena rekonstrukcija elektro instalacija, osvetljenja (LED rasveta) i sistema obezbeđenja. Nabavljen je bežični audio sistem za turiste i lokalni telefonski sistem u samoj pećini, radi dodatnog obezbeđenja turista. Vrednost te investicije iznosila je 520.000 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online