Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 02.01.2019.
11:05
Vestionline A

Bosonoga umetnost

Prva devojka koja je diplomirala na Filozofskom fakultetu i prva dama koja se bavila novinarstvom. Reč je o Užičanki Mariji Magazinović (1882-1968), kojoj je najveća ljubav bila moderan ples, odnosno bosonoga umetnost. Vođena tim zanosom otišla je 1909. u Nemačku. Na Berlinskom univerzitetu je studirala nemački jezik i istoriju umetnosti, ali i pohađala školu čuvene plesačice Isidore Dankan.

Facebook/Baletski studio "Maga Magazinović"
Mlade balerine iz studija "Maga Magazinović"

Po povratku u Beograd, otvorila je Školu za deklamaciju, estetsku gimnastiku i inostrane jezike. Naziv joj je preporučio tadašnji ministar prosvete Jaša Prodanović, savetom:

- Ne plašite narod sa igranjem i baletom, nazovite školu što skromnije.

U srpskoj prestonici početkom prošlog veka teško se probijao i klasični balet, moderan - nikako. Zanimljivo je da su prvi školovani baletski igrači bile izbeglice koji su u Beograd stigle posle Oktobarske revolucije 1917. pa je Srbija najpre dobila školu modernog baleta, tek 10 godina kasnije i klasičnog, po osnivanju baletskog ansambla Narodnog pozorišta.

Maga je odlazila u Evropu na usavršavanje. Već 1913. je svoju ustanovu preimenovala u Školu za ritmiku i plastiku. Nije prihvatila načelo svojih uzora, Isidore Dankan i Emila Zaka Dalkroza, da se odbaci dotadašnja koreografska baština. Kako je nastojala da se ravnopravno angažuju amateri i profesionalci, i da se ukine sistem igračkih zvezda, u njenu školu su hrlili sugrađani šarolikog uzrasta. Pojedini učenici, poput Luja Daviča i Mile Jovanović, ipak su postali zvezde.

Od 1920. Maga Magazinović je u moderan ples uvela srpske narodne igre, što je četiri godine kasnije oduševilo koreografa Rudolfa fon Labana, koji je održao čas u Školi za ritmiku i plastiku. Deceniju potom, povodom 25. rođendana ove škole, u Narodnom pozorištu su prikazani Magini baleti "Kosovka devojka" i "Majka Jugovića". Bili su oduševljeni i publika i kritika.

Šokirala čaršiju

Pune četiri decenije Maga Magazinović je bila i prevodilac, pisac knjiga i profesor filozofije, nemačkog i srpskog jezika u Prvoj ženskog gimnaziji. Pisala je za dnevni list "Politika", u rubrici Ženski svet, gde su njeni slobodni nazori počeli da skandalizuju beogradsku čaršiju još od 1905, člankom "Obrazovanje ženskinja u Srbiji".

Privatni život Mage Magazinović je takođe bio pun uzbuđenja, ali i nesreća. U braku sa slavistom Gerhartom Gezemanom je preživela smrt prvog deteta, a posle rođenja kćeri Rajne, i dramatičan razvod. Posle Drugog svetskog rata je bila profesor u Državnoj baletskoj školi, a za predmet Istorija igre, Maga Magazinović je napisala i prvi udžbenik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online