Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 13.11.2018.
08:42
M. Đorđević - Vesti A

Igre za naivčine

U Srbiji je nekada bilo i igara koje su se samo tako zvale, a zapravo su služile da se prevare novajlije. Pritom bi oni izgubili samo nešto novca za opkladu, a u težem slučaju zaradili čak i batine. Tako bi se u igri Vidiš li? jedan iskusni igrač opkladio sa naivčinom da je u stanju da čita misli.

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Prvi igrač legne potrbuške, a onome ko je pristao na opkladu dozvoli da mu rukama zatvori oči, kako bi dokazao da neće viriti i varati. Onda se odredi treći, koji će postavljati pitanja, a on je, kao i svi ostali iskusni igrači, deo zavere. Treći, dakle, pita onog što "čita misli" da li vidi predmete i osobe iz okoline, pa brzo nabraja: "Vidiš li krušku, vidiš li hrast, vidiš li Jovana, vidiš li zvono, a vidiš li vratnicu", i tako redom. Na to prvi igrač odgovara da sve vidi, iako zaista ne vidi. Naposletku, onaj što ga ispituje upravi prst u vratnicu, pa kaže: "Ako vidiš, ajd' pogodi, gde sam pružio prst?", a ovaj mu odgovara tačno: "U vratnicu".

Pošto ponove ispit nekoliko puta, igrač sa zatvorenim očima uvek pogodi. Onaj koji mu je držao oči mora da plati šta duguje, još ne shvatajući u čemu je stvar. Trik je u onom umetnutom "a" u pitanjima, na šta dobro pazi izazivač, jer na ono za šta se pita, na primer, "a vidiš li vratnice", na to će ispitivač i da uperi prst.

U igri Mili pu desetak, dvadeset igrača sedne uz zid ili tarabu, a najbolje je na dugačku klupu, te stave ruke iza leđa. Tad uzmu uvijeni peškir ili tkanicu sa pojasa, i dodajući ga jedan drugom u ruke govore "mili pu", dok igrač koji se sa njima opkladio da će za tren oka naći i oduzeti im peškir, ustane i traži ga. On ima pravo da se šeta ispred i iza skrivača, ako može i između njih. Iako zadatak izgleda jednostavan, tragač može da upadne u dobro uvežbanu ekipu koja toliko brzo predaje peškir iz ruke u ruku, da ga je teško i videti, a kamoli uhvatiti.

Dok se tragač trudi da uhvati peškir, kako kojem skrivaču dođe prilika, on brzo udara peškirom onog koji traži, pa ga opet krije i daje najbližem drugu. Čim drugi dobije priliku, on opet udara onog što traži. Neveštog i neokretnog tragača ostali mogu na ovaj način dobro da izbiju, a kod koga peškir bude ipak uhvaćen, taj postaje tragač i kandidat za batine.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online