Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 08.12.2017.
15:15
Vestionline A

Kralj na ponjavi

Crnu Goru je 1838. posetio saksonski kralj Fridrih Avgust Drugi sa velikom pratnjom i zadržao se nekoliko dana. Kao ljubitelj botanike, bio je najpre privučen neobičnim biljnim svetom, a ubrzo je poželeo da se upozna i sa osobinama naroda.

wikipedia.org/ Đorđe D. Božović at English Wikibooks
Petar II Petrović Njegoš

Vladika Njegoš ga je dočekao kod sela Mirča na granici sa Austrijom, a posetu prvog evropskog kralja Crnoj Gori iskoristio je da naglasi nezavisnost Crne Gore i pokaže je kroz tradicionalno gostoprimstvo.

Put saksonskog kralja privukao je pažnju Evrope, i o tome je Bartolomeo Bjazoleto, botaničar iz njegove pratnje, kasnije objavio knjigu u Trstu. Opisujući susret dvojice vladara, naveo je da je kralj sjahao sa konja, a vladika ga je ljubazno pozdravio i zamolio da nakratko sedne na jednu stenu, pokrivenu vunenom ponjavom, da se odmori. Zatim je vladika zamolio kralja na svom jeziku, preko tumača, da dođe na prestono Cetinje, gde su već pripremljena najukusnija domaća jela.

Kralj je bio zadovoljan Njegoševim dočekom, a posle njega su u crnogorsku prestonicu pristizali i razni nemački, engleski, francuski i drugi strani putopisci i naučnici koje je vladar primao kao goste u svom dvoru. Slavni italijanski geograf Adrijan Balbi je 1840. zapisao da je Crnogorac gostoljubiviji od drugih naroda i naveo: "On se zadovoljava da jede hleb sa belim lukom i pije vodu, kako bi svom gostu mogao da pruži meso, ribu, vino i rakiju."

Sledeće godine u Crnoj Gori je boravio i ruski istraživač Jegor Kovaljevski, i za kratko vreme toliko je zavoleo narod, da je njegovom gostoprimstvu posvetio posebno mesto u svojoj knjizi "Crna Gora i slovenske zemlje". Kovaljevskog su u Kotoru dočekali perjanici koje je poslao vladika. Na putu od Njeguša do Cetinja narod ih je pozdravljao pucanjem iz puške, što je bio znak naročite dobrodošlice.

Kovaljevski se svugde osećao kao u rodnom domu jer su ga svuda srdačno dočekivali. U najprijatnijem sećanju ostala mu je svadbena svečanost u Sotonićima, u Crmničkoj nahiji, gde ga je domaćin pozvao u kuću, da bude njegov gost. Kad je ušao u sobu u kojoj se održavalo veselje, odmah su ga poseli na počasno mesto za stolom, gde su već sedele najuglednije zvanice, i posvećivali mu takvu pažnju i zdravice, da ne bi postideli ni samog vladiku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online