Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 04.08.2017.
11:04
M. Đorđević - Vesti A

Izvori zdravlja i dugovečnosti (2): Lečilište okruženo svetinjama

Mataruška Banja, smeštena nedaleko od Kraljeva, naglo se razvijala već posle Prvog svetskog rata, kad su u nju počeli da pristižu ranjenici sa teškim povredama i prelomima.

commons.wikimedia.org/Saša Kostić
Mataruška banja: Prirodna lepota Srbije, a ujedno i izvor zdravlja

Zbog velikog priliva gostiju moralo je da se izgradi još zgrada za smeštaj, novi restorani i kupatila. Najpre je podignuta vila "Kraljevo" koja je imala više od 100 ležajeva, zatim hotel "Žiča" i još nekoliko kuća, kao i mineralno kupatilo.

Donet je prvi regulacioni plan koji je odvajao turističku zonu i banjsko lečilište od ostalog dela naselja. Sagrađen je 1924. novi bunar koje je zajedno sa starim snabdevao Banju sve do 1948. godine.

Posle Drugog svetskog rata otvoreno je novo zimsko kupatilo sa 13 kada što je omogućilo banji da prima posetioce i preko zime. Hotel "Žiča" je 1953. proširen novim spratom i restoranom, a nešto kasnije je obnovljen i centar za rehabilitaciju.

Početkom 70-ih u Mataruškoj Banji je moglo da boravi u isto vreme oko 1.300 gostiju.

U blizini Mataruške Banje nalaze se i neki od najznačajnijih spomenika srpske istorije i kulture.

Pre svega, to je manastir Studenica, zadužbina rodonačelnika prve srpske države vladarske dinastije Stefana Nemanje.

Tu je i Žiča, zadužbina prvog srpskog kralja i srednjeg Nemanjinog sina, Stefana Prvovenčanog.

Pažnju turista, ali i naučnika i dan-danas privlači srednjovekovni grad Maglič. Podigao ga je najverovatnije kralj Stefan Uroš u 13. veku, a pre nekoliko godina je preuređen i pretvoren u muzej srpskog srednjovekovlja.

Najstariji sat

Studenica je podignuta krajem 12. veka u pustom predelu "koji beše lovište zverova", i posvećena je Bogorodici. U ovom manastiru je njegov ktitor Nemanja primio monaški postrig i ime Simeon, a njegov najmlađi sin, potonji Sveti Sava, preneo je mošti Svetog Simeona iz Hilandara u Studenicu gde počivaju i danas.

Pod Savinom upravom Studenica je postala politički, kulturni i duhovni centar srednjovekovne Srbije, a o njoj su se u narednim vekovima usrdno brinuli i ostali nemanjićki vladari. U Studenici se nalazi se i najstariji srpski časovnik, sunčanik kod koga senka umesto na brojke pada na slova.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online