Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 20.02.2017.
17:00
M. Đorđević - Vesti A

Za trudnice nije vašar

Posledice delovanja zlih očiju teško se poništavaju, ali mogu da se oslabe, i za to su balkanski narodi smislili mnogo sredstava. Najprirodnija zaštita bila je, baš kao i u modernoj medicini, da se zlo preduhitri. Tako su se na Balkanu trudnice, porodilje i mala deca krili od bilo kakvih tuđih pogleda, čak i kad nisu bile sigurne da će im doneti zlo - za svaki slučaj.

pixabay.com
 
Među ohridskim muslimankama je dugo živeo običaj da ne izlaze među svet već od četvrtog meseca trudnoće, a u Bosni i Hercegovini trudna žena je svoje stanje tajila dokle god je mogla. U Dalmaciji trudnice uopšte nisu ni izlazile iz kuće, a u Makedoniji žene, kojima se veliki stomak već dobro video, nisu išle ni na slave, sabore, pa ni na svadbe. Ako je baš preka potreba, onda bi ih svekrve pri polasku poškropile bogojavljenskom vodom.
 
Trudnicama su bili zabranjeni i vašari, naročito tamo gde igra majmun ili mečka jer se verovalo da će se dete u njoj "pomesti", poludeti. Nije bilo dobro da gleda ni požar, jer će joj dete dobiti "neprilične mladeži", i druge kožne boljke.
 
U velikom delu pravoslavnog sveta verovalo se da opasnost od uroka raste što je porođaj bliži. Ruskinje tako kriju pravi čas rođenja deteta, jer veruju da će porođajni bolovi biti utoliko teži, ukoliko više ljudi zna da će se trudnica poroditi. Porođaj se naročito krio od neudatih devojaka, a posebno od usedelica, jer se verovalo da je snaga njihove zavisti najveća. Kod lužičkih Srba, porodilja je ležala šest nedelja odvojeno čak i od porodice, a među Grcima, ukućani su se trudili da prve porođajne znake sakriju od suseda, verujući da će se u rađanju dogoditi mnoge nezgode koje dolaze od zlih želja.
 
Muslimanske porodilje u Bosni i Hercegovini su se čuvale od uroka, i to tako što su se i porađale u potpunoj tajnosti, jer se porodilja, a tako se veruje i danas, može ureći i na daljinu, čak i kad se samo misli na nju. Ako se dogodi da porođaj počne, a u kući se nađe neki rođak ili sused, niko se ne pušta iz kuće sve dok se ne začuje dečji plač, kako se vest o porođaju ne bi preprano proširila po spoljnem svetu. Oko porodiljine postelje su se podizali i zastori od čaršava da niko od posetilaca ne bi mogao da vidi mladu majku. To je bio najbolji način da se urok spreči, pa se sa porodiljom dugo razgovaralo samo kroz te zavese.
 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Kruh pre hleba
RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online