Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 03.04.2015.
14:30
Vesti A

Mlinareva pogača

Tajnovitost mesta na kojima su podizane vodenice istraživači narodnih običaja dovode u vezu sa vodom, koja je vekovima izazivala divljenje, ali i strah i podozrenje. Voda se povezivala sa raznim mitskim bićima za koje se verovalo da bitno utiču na život ljudi, a izvori su se smatrali mestima koja putem vode povezuju tajanstveni, onostrani svet sa ovozemaljskim.

Vodenica povezuje dve nasušne potrebe Srba - vodu i hleb

Tako je u vezi sa vodenicama od samog početka stvoren jedan zaseban, paralelni svet. Na jednoj strani svakodnevni život, u kojem se bez vodenice i brašna nije moglo, a s druge strane, prema pričama koje žive u narodnom verovanju, vodenice su bile mesta kojima su zapravo gospodarila demonska bića. Zato nije valjalo ako bi se ljudi oko njih vrzmali u nedoba, naročito u gluvo doba noći.

Različita su i zanimljiva verovanja u vezi sa izuzetnim moćima koje odlikuju mesta na kojima se podižu vodenice. Tako se, na primer, verovalo da pogača napravljena od brašna, samlevenog u vodenici, koja se nalevo okreće, i vode u kojoj su odstojale lekovite trave, može da pomogne u lečenju nekih bolesti. Takođe se verovalo da se mnogi ljubavni problemi mogu rešiti upravo u vodenicama, ako se obave određene magijske radnje. U tom slučaju veliku ulogu je imala omaja, voda koja prska sa vodeničnog vitla. Narod je verovao da je omaja pomagala nerotkinjama da dobiju porod.

Zanimljivo je da kada i u savremeno doba pitate nekog starog vodeničara da li veruje u priče o nečastivim silama, neće reći da ne veruje, ali će se isto tako retko naići na vodeničara koji je prespavao u svojoj vodenici.

Glavni razlog za propadanje vodenica je moderna proizvodnja brašna i napuštanje sela, što je masovno počelo posle Drugog svetskog rata. Danas u Srbiji pojedini domaćini s vremena na vreme obnove poneku vodenicu. Tako se kod Sevojna, u zlatiborskom kraju, nadaleko pročula vodenica Bojanža, gde i putnici namernici mogu da kupe brašno mleveno na potočari.

Nekad su vodeničari od prvog samlevenog žita, pšenice, pravili pogaču koju bi i pojeli sa onim čovekom koji je žito na meljavu doneo. Te pogače su se pravile bez kvasca i danas ih malo ko pravi, iako je to veoma jednostavno i lakše nego uobičajeno mešenje hleba.

Neprosejano brašno se zamesi sa vodom koja se zahvati ispod vodenice, doda se malo soli i testo dobro umesi, tako da se ne lepi za šake. Ostavi se jedan sat da odstoji, a zatim stavi u vrelu crepulju i pokrije sačom na koji se nabaca žar. Posle pola sata pogača je gotova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online