Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 25.11.2016.
15:30
Vestionline A

"Narodni zbor" budio naciju

Profesor i pesnik Stevan Kaćanski je u "izgnanstvu" u Kragujevcu osnovao Omladinsko društvo Šumadija koje se brzo pročulo po besedama i pozorišnim predstavama. Po smrti kneza Mihaila 1868, namesnici kneza Milana Obrenovića vratili su pesnika u Beograd, a tri godine kasnije poveren mu je važan diplomatski posao: otputovao je na Cetinje da bi pregovarao sa crnogorskim knezom Nikolom Petrovićem o zajedničkoj borbi Srbije i Crne Gore protiv Turaka.

commons.wikimedia.org
Srpska vojska u Prvom svetskom ratu

Pregovori su uspeli, a knez Nikola je gostu poklonio skupocenu sablju. Kaćanski je živeo za trenutak kada će se Južni Sloveni ujediniti u borbi za slobodu. Učestvovao je u svim ustancima, pa i 1875. u Hercegovačkom. Po gušenju ustanka vratio se u Beograd, ali je oduševljenje borbom za slobodu izlio u svojoj najboljoj pesmi "Narodni zbor", za koju je muziku komponovao Josif Marinković, i objavio ju je 1905. godine.

Pesma je brzo postala omiljena svuda gde su živeli Srbi. Pevala se na đačkim priredbama, saborima, slavama, u kafanama. Postala je poziv narodima da se ujedine i povedu borbu protiv turskog i austrougarskog gospodstva na Balkanu. Budilački značaj "Narodnog zbora" je poređen sa francuskom himnom, pa je ona nazvana srpskom Marseljezom.

Lažne klevete

Iako je inače bio poznat po upotrebi narodnih motiva, Binički je "Marš na Drinu" ili "Marš pobede" komponovao na originalnu temu.

To su jedva dočekale neke njegove zavidljive kolege, i "utvrdile" kako je osnovni motiv ove kompozicije jedan turski marš! Ovu tezu su odbacili svi ozbiljni muzički stručnjaci.

Kada je 1914. počeo Veliki rat, na Ceru je srpska vojska izvojevala prvu savezničku pobedu protiv austrougarskih trupa, a prethodile su joj bitke na Drini i Savi. Tu, na bojištu, vojni kapelnik Stanislav Binički komponovao je jednu od najlepših srpskih koračnica "Marš na Drinu".

Posvetio ju je pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki, junaku i komandantu čuvenog Gvozdenog puka koji je poginuo na Ceru. "Marš na Drinu" se izvodio i na srpskim ratištima, i u savezničkim zemljama, a uz njegove zvuke srpska vojska je 12. oktobra 1918. umarširala u tek oslobođeni Niš.

Stihove za delo Biničkog je šezdesetih godina 20. veka napisao Miloje Popović.

Stanislav Binički, rođen u selu Jasika kraj Kruševca 1887, postao je jedan od najvećih predstavnika srpske klasične muzike. Prva znanja je stekao od Stevana Mokranjca i Josifa Marinkovića, pevajući u horu "Obilić". U Minhenu je završio studije kompozicije i solo pevanja. Postao je vojni kapelnik i osnovao prvi Simfonijski beogradski vojni orkestar, a 1904. i Muziku kraljeve garde, kao i Srpsku muzičku školu. Bio je horovođa mnogih pevačkih društava i dirigent Narodnog pozorišta, gde je 1920. godine osnovao Operu. Njegovo najpoznatije delo je prva srpska opera "Na uranku", na libreto Branislava Nušića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online