Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 16.03.2016.
16:30
D. Đorđević - Vesti A

Legende starog juga (2): Pobednik u carinskom ratu

Milan Vlajinac rodio se 23. novembra 1877. godine u Vranju, gde je proveo dane rane mladosti. Bio je izdanak čuvene familije Vlajinci koju je u 19. veku obeležio trgovac Janja Vlajinac.

www.okradio.rs

Milan je bio unuk Janjin, od sina Zafira koji se oženio Marijom i sa njom imao i sina Stojana.

Deda je kod malog Milana brzo prepoznao nadarenost za knjigu i ulagao je u školovanje svog najomiljenijeg unuka do doktorata. A Milana je još u ranoj mladosti zanimao život naroda, pa je u gimnazijskim danima počeo da beleži običaje i verovanja. Školovao se u Beogradu, a posle studija na Tehničkoj velikoj školi odlučio se za studije poljoprivrede u Nemačkoj.

U Nemačkoj je izučavao poljoprivredne nauke nameravajući da kao inženjer pomogne najzastupljenijoj privrednoj grani u Srbiji. Tamo je 1902. odbranio doktorsku disertaciju Agrarno-pravni odnosi u srednjovekovnoj Srbiji.

Doktorirao je nekoliko dana pred smrt svog dede Janje i time mu priredio najveće zadovoljstvo i ispunio amanet.

S titulom doktora Milan Vlajinac je u Srbiji dobio posao pisara Ministarstva narodne privrede u Poljoprivrednom odeljenju. Nakon samo tri meseca unapređen je na važnije zaduženje, da bi u takvom uzletu nastavio i u godinama koje su dolazile. Gotovo uvek je postavljan na mesto gde je postojao problem koji je trebalo hitno rešiti.

Tako je teška privredna kriza zbog Carinskog rata između Austrougarske i Srbije 1906. godine prevaziđena zahvaljujući i rešenjima koja je ponudio Vlajinac. Srbija je poboljšala sortiranje i pakovanje svojih proizvoda što je dotad radila Austrougarska kao posrednik u izvozu.

Topčiderska monetarna ekonomija počela je da zarađuje otkako je on postavljen za upravnika, a od tog novca je, na njegov podstrek, započeto pošumljavanje Košutnjaka.

Legende starog juga:

1. Kralj poklonio Vranje

U Pirotskom okrugu spasao je tamošnju poljoprivredu. Tokom Prvog svetskog rata država se pridržavala Vlajinčevih pravila o izvođenju poljoprivrednih poslova za vreme rata. Imenovan je za upravnika Državnog stočarskog zavoda ne bi li ispravio greške prethodne uprave. Godine 1915. preduzeo je da preko Kruševca i Prizrena put Skadra evakuiše stoku pred neprijateljskom vojskom. Zatim je dobio zadatak da kao poljoprivredni stručnjak u privrednoj delegaciji srpske vlade u Marselju pomogne mladim stručnjacima izbeglim iz zaraćene Srbije da se školuju u Francuskoj kako bi po okončanju rata zemlja imala ljude spremne da je što pre oslobode siromaštva. Posle toga je premešten u London da kao stručnjak srpske privredne delegacije radi na dobijanju savezničke pomoći za poljoprivrednu obnovu Srbije.

Kad je posle Prvog svetskog rata osnovan Poljoprivredno-šumarski fakultet, Vlajinac je izabran prvo za profesora, 1920. godine, a zatim i za dekana ovog fakulteta.

U noći 4. novembra 1941. godine nemački vojnici odveli su ga u logor na Banjici s grupom uglednih Beograđana. Pušten je nakon tri meseca, narušenog zdravlja. Po završetku rata Milan Vlajinac posvetio se istorijskim i etnografskim istraživanjima i pisanju kapitalnog dela, četvorotomnog "Rečnika naših starih mera u toku vekova". Umro je 4. aprila 1964. godine u Beogradu.

Poslovice o poljoprivredi

Doba između dva svetska rata bilo je doba spokojnijeg života u Srbije, koje je Milanu Vlajincu dozvolilo da se posveti pisanju. Tada su nastala neka od njegovih najboljih dela: "Istorija proizvodnje pamuka u našim krajevima", "Moba i pozajmica: Narodni običaji udruženog rada", pa i knjiga poslovica o poljoprivredi, "Poljske privrede u narodnim poslovicama".

POVEZANE VESTI

RIZNICA Loj kao začin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online