Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 29.09.2015.
15:30
Vesti A

Ono naše što nekad bejaše: Tesla u Tekelijanumu

Zavod za školovanje srpskih studenata, poznat kao Fondacija Tekelijanum, nalazio se blizu Peštanskog univerziteta. U zgradu zadužbine uselila se Matica srpska, a osnivač Tekelijanuma, bogati srpski trgovac Sava Tekelija, otvorio je i prvu biblioteku Matice, darujući oko 7.000 knjiga.

wikipedia.org
Nikola Tesla stanova tri godine u Tekelijanumu

Dirnuta dragocenim poklonom, Matica je izabrala Savu Tekeliju za doživotnog predsednika. Stari Tekelijanum je imao zgradu sa 36.000 knjiga, što je u ono doba, prvih decenija 19. veka, predstavljalo ogromnu vrednost. Kasnije je Tekelijanum proširen na devet kuća u Aradu, još jednu zgradu u Pešti i 28 jutara zemlje. Prvih 12 stipendista darodavac je sam izabrao.

Briga za studente

Pitomcima Tekelijanuma je bio obezbeđen stan i ogrev, čak i posluga, po tri funte lojanih sveća za semestar i po 100 forinti za hranu i univerzitetske takse. Učenike je lično nadzirao Sava Tekelija. Vodio je brigu o svakom pitomcu, kupovao neophodne stvari, a neki tvrde da je svojeručno punio slamarice i uveče zaključavao kapiju.

Ubrzo je Tekelijanum postao stecište intelektualnih snaga. U poznim godinama, ali osnažen time što je konačno pronašao smisao života, Sava Tekelija je za Maticu srpsku nabavio i štampariju, pokrenuo izdavanje knjiga i potpomogao mnoge druge poduhvate u kulturi.

Prilične sume je poklanjao i Mađarskoj akademiji nauka. Pred kraj života Tekelija je sve što je imao zaveštao srpskom narodu putem Matice srpske kojoj je ostavio sva imanja, kuće i novac. Plemić, trgovac, pravnik, filantrop, veliki dobrotvor i ktitor umro je 1842. godine, ali je njegova zadužbina ostala mesto na kome su se začeli brojni poduhvati. Pod naslovom "Slavjanska knjiga" pojavio se 1847. godine pesnički, ali i politički manifest naprednih Srba. Već naredne godine, na temelju ove knjige, osmorica uglednih tekelijanaca opredelila su peštansko-budimsku omladinu za ideje Vuka Karadžića.

Jedan od nadzornika Tekelijanuma bio je i slavni pesnik Jovan Jovanović Zmaj, u doba kada je završavao studije medicine. U ovom poznatom stecištu srpske intelektualne elite boravili su, između ostalih, Bogdan Gavrilović, potonji rektor Beogradskog univerziteta i predsednik Srpske kraljevske akademije nauka, zatim Radivoj Kašanin, svetski priznati matematičar, pa Veljko Petrović, književnik i predsednik Matice, te Lazo Tomanović, publicista i predsednik vlade Crne Gore. U Tekelijanumu je tri godine stanovao Nikola Tesla, kao i pesnik Laza Kostić, koji je tekelijancima 1860. godine pomogao da osnuju poznato kulturno društvo Preodnica.
 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online