Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 01.01.2015.
15:42
Ž. Marković - Vesti A

Đorđe Stanojević, prijatelj sa Teslom i Mokranjcem

Savremenik i prijatelj genija Nikole Tesle, čija je naučna dostignuća veoma uspešno sprovodio u omalenoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, Đorđe M. Stanojević se za visoke akademske titule i naučna dostignuća pripremao školujući se u rodnom Negotinu, gde je i završio osnovnu školu i polugimnaziju. Na Visokoj školi u Beogradu stekao je diplomu iz prirodno-matematičkih nauka, a posle usavršavanja u inostranstvu posvetio se naučnom i pedagoškom radu.

Đorđe Stanojević, zaboravljeni genije iz Negotina

Bio je profesor Vojne akademije, Velike škole i Beogradskog univerziteta, na kome je, kao rektor bio od 1913. do godine svoje smrti, 1921. Tako kazuju biografski podaci.

Ali, ko je zapravo bio taj veliki naučnik, savremenik i veliki prijatelj kompozitora Stevana Mokranjca i genija Nikole Tesle? Njegovo ime, iako po zaslugama veliko, nije bilo poznato široj javnosti, do pre tridesetak godina. Ni u njegovom rodnom Negotinu, ali ni u prestonom Beogradu, koji je zadužio svojim delima, krajem 19. i početkom turbulentnog 20. veka.

Stvaralaštvo Đorđa M. Stanojevića je zaista ogromno. Njegov doprinos naučnom, privrednom i kulturnom životu tadašnje Srbije nameće i pitanje, da li je zaista moguće da je sve to bilo delo jednog čoveka.

Stanojević je, pre svega, bio profesor fizike i astronomije. Najveći naučni doprinos dao je u oblasti spektralne analize zračenja Sunca. Bio je pionir modernizacije i industrijalizacije Srbije, naročito u oblastima elektroprivrede i industrije hlađenja. Zaslužan je za izgradnju prvih srpskih električnih centrala, hidrocentrala i prve radio-stanice u Beogradu. Zalagao se za uvođenje srpske stručne terminologije, posebno za naučne pojmove iz astronomije, fizike i elektrotehnike.

Značajna je i njegova borba za primenu metarskog sistema. Napisao je prve srpske univerzitetske udžbenike iz fizike i prvu knjigu o vazduhoplovstvu. Bio je dekan Filozofskog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i, kraće vreme, upravnik Beogradske astronomske i meteorološke opservatorije. Reč je o naučniku koji je prvi eksperimentisao sa prvim rendgen aparatom u Srbiji i zahvaljujući tome dobija prve fotografije načinjene pomoću iks zraka. Rodonačelnik je razvoja naučne fotografije i fotografije u boji kod nas.

Plemenito voće

Da ne zaboravimo i podatak da je Đorđe Stanojević nalazio prostora za gajenje povrća i plemenitih vrsta voća, kako bi bio koristan srpskoj otadžbini. Svakoj oblasti zanimanja prilazio je vrlo ozbiljno i sa velikom odgovornošću, a odlikovalo ga je veoma dobro poznavanje fundamentalnih osnova i stručnih znanja iz svih oblasti kojima se bavio, uz oslanjanje, na tada, najnovija svetska otkrića i dostignuća.

Evo još jednog podatka o njegovoj "prvosti" u oblastima kojima je uspešno ovladao. Stanojević je, naime, autor prve sačuvane fotografije u boji kod Srba, nazvane "Ciganče sa violinom". Taj isti, prirodnim naukama, posvećeni um, jedan je od prvih pobornika u svetskom pokretu za međunarodni pomoćni jezik esperanto. Popularizacija nauke je bila njegov životni moto, a to je činio pišući mnoge članke i knjige i obrađujući raznolike teme. Širinu znanja, prosvećenosti i talenta ilustruje i podatak da je bio predsednik Prvog beogradskog pevačkog društva u Beogradu, za čije je osnivanje bio zaslužan još jedan velikan, rođeni Negotinac, kompozitor Stevan Mokranjac.

Veliki industrijski razvoj u Srbiji, početkom 20. veka, zahtevao je stalno upućivanje ljude na nova naučna otkrića i njihovu praktičnu primenu koja bi u mnogome olakšavala svakodnevni život. Đorđe Stanojević je, naročito na to, obraćao pažnju pokušavajući svom narodu da približi naučno-tehnička dostignuća, kako bi i oni postali svesni njihove vrednosti. Tako su nastale i veoma važne četiri napisane, naučno-popularne knjige: " Iz nauke o svetlosti", "Industrija hladnoće", "Vasionska energija i moderna fizika "i knjiga "Nikola Tesla i njegova otkrića", kao jedna od prvih i najvažnijih, napisanih o grandioznom Teslinom delu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online