Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 16.12.2014.
15:27
Vesti A

Muška pletenica

Većina muškaraca kod starih naroda nosila je dugu kosu: Indusi, Persijanci, Tračani... Grci su tek u 5. veku nove ere počeli najpre da skraćuju kosu, a od drugog veka da je šišaju i oblikuju u frizuru. Rimljani su preuzeli od Grka kratke frizure, dok su varvari iza njihovih granica, kao i oni koji su tokom velike seobe naroda preplavili Evropu, i dalje nosili dugu kosu. Slobodno puštenu niz leđa, pleli su je u pletenice, vezivali u klupče, i, uopšte, o svojoj kosi brinuli na još čitav niz maštovitih načina.

Arhiva
 

U krajevima u kojima su živeli Sloveni, potom i Srbi, dugo se zadržala najrasprostranjenija muška frizura - duga kika ili perčin. U Srbiji su skoro do kraja Prvog srpskog ustanka muškarci, svi odreda, nosili perčine.

Zabeleženo je da je 1810. godine sam vožd Karađorđe odsekao svoj perčin i tako sa njim raskrstio, ali je i naredio vojnicima da svoje duge kike odseku. Razlog je bio jednostavan: Turci su Srbe u bojevima hvatali za kosu i tako im lakše odsecali glave.

Međutim, i Turci su nosili perčin, pa je jedna od pretpostavki da je perčin ukinut i zato da bi se srpski ratnici i vizuelno razlikovali od Turaka. I pored toga, iskorenjivanje perčina među srpskim narodom nije išlo lako, iako je na tome radio lično i knez Miloš Obrenović. Srbi se nisu rado odvajali od ovog tradicionalnog običaja i muškog ponosa, te su se opirali novoj modi gotovo kroz ceo 19. vek!

Običaj da savremeni muškarac nosi kratku kosu imao je isto onoliko praktičnih uzroka kao i u Karađorđevo vreme - potiče od propisa kojima se vojska borila protiv vaški i boleština koje su one prenosile, a naročito tifusa.

Brade su bile naezaobilazan ukras muškog lica. Brada se u mnogim područjima i vremenima smatrala simbolom muškosti i muškog dostojanstva, pa se i tu, kao i u slučaju kose, često preterivalo, brada se nije uopšte brijala. Dostojanstvo bradatog čoveka stajalo je u vezi i sa njegovim sazrevanjem kao ličnosti. Veoma mladi muškarci nemaju bradu ili im se ona tek pomalja.

Brada je zato i simbol muške zrelosti, uma i iskustva sticanog tokom vremena. Stoga su drevni mudraci obično nosili duge brade. Bogovi svih naroda, u najvećem broju slučajeva, takođe su prikazivani sa bradama. Kasnije, u razvijenim civilizacijama, kada je čovek sve manje osećao poriv da muškost i dostojanstvo zrelosti pokazuje na tako vidljiv način, brada je najčešće brijala. Obrijan muškarac je svojim glatkim obrazima pokazivao da ima vremena i mogućnosti da se doteruje, što ga je odvajalo i razlikovao od varvara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online