Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 15.10.2014.
18:42
D. Đorđević - Vesti A

Celu noć u redu za gume

Stojan Jović je napunio 81 godinu, i odavno je u penziji, a poznat je u Vranju kao pionir vulkanizerskog zanata, koji je zaživeo u Vranju sredinom 50-ih godina prošlog veka. Od Niša do Preševa bio je najpoznatiji i pred njegovom radnjom se danima čekalo. Iako ne radi aktivno ne može bez svog zanata, pa i danas nešto odradi prijateljima i poznanicima.

Stojan pored svoje radnje
 


U Vranje je stigao sredinom 1954. godine iz planinskog sela Strešak u Poljanici, udaljenoj dvadesetak kilometara severozapadno od grada.


- Došao sam go i bos, ali mlad i zdrav da radim težačke sezonske poslove da bih pomogao familiju. Radio sam kod jednog imućnijeg Vranjanca, Petra Dončića, koji me je savetovao: "Slušaj, Stole, otvara se vulkanizerska radnja u Vranju. To je novina. Posao nije lak, radi se od jutra do sutra, ali imaćeš siguran komad hleba, moći ćeš da pomažeš svoje, a najbitnije da izučiš zanat i jednog dana postaneš svoj čovek. Izdržaćeš, ima te skoro dva metra, snagu poseduješ za trojicu, stisni zube sve dok treba, počećeš praznih ruku, a steći ćeš punu kapu". Nisam dugo razmišljao, poslušao sam ga i po njegovoj preporuci počeo da radim u prvoj vulkanizerskoj radnji u Vranju Sloboda koja se otvorila 1956. godine - priča Jović.


Vulkanizersku radnju Sloboda otvorio je Srboljub Mladenović, majstor iz Beograda.
- Srba je radio u preduzeću Avala guma i bio poznat majstor. Dobio je otkaz u firmi jer se u to vreme solidarisao sa stavovima Milovana Đilasa koji je proglašen disidentom. Pogledao je u novinama konkurs da neki majstor iz Leskovca prodaje mašine za nalivanje i vulkaniziranje guma, javio mu se i dogovorili se da zajedno otvore radnju u Vranju jer bi to bila prva u gradu i pokrivala tržište od Leskovca do Kumanova - priča Jović kako su vulkanizeri stigli na jug Srbije.


U radnju je Stojan dolazio sa prvim petlovima, raspaljivao vatru da bi se zagrejala mašina na paru, i da bi se podigao pritisak.

Stojan Jović


- Sve se radilo ručno. Trebala je velika snaga, ruke kao klešta jake. Guma se skidala, trljala, tanjila do granice izdržljivosti. Navlačila se ručno na dornove stegače, pa se lepila druga. Pre toga se grejala i pazilo se da se ne raspadne. Potom su se u kalupima za nalivanje mulnama pravile šare - ističe Jović.


Punih deset godina Stole je radio kod majstor Srbe i izučio zanat. Postao je majstor i otvorio svoju vulkanizersku radnju Pobeda u glavnoj ulici preko puta Monopola.


- Majstor Srba se vratio za Beograd, zaposlio se u Avala filmu i tu radio do penzije. Sve tajne zanata sam izučio i otvorio radnju. Tada su počeli po Vranju i okolnim mestima da se kupuju fiće, fijati, naravno bilo je kamiona i posao je cvetao. U Leskovcu se zatvorila radnja i moja je bila jedina od Niša do Skoplja. Pred radnjom se čekalo u redu, ljudi su spavali u pomoćnoj prostoriji kako bi ujutru zauzeli svoje mesto. Godine 1963. izgradio se autoput Bratstvo-jedinstvo koji je prolazio pored Vranja i tek tada je posla bilo na pretek - priča Jović.

Život bez lekova

Stojan kaže da je srećan čovek, rad ga je održao i održava u životu. Ne može da sedi i zeva u TV.


- Nikad nisam bio bolestan, nisam nijedan lek popio. Sa gumama radim u suterenu zbog starih mušterija, za svoju dušu - kaže Jović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online