Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 20.04.2010.
10:00
Vestionline A

Tancovanje u gradskoj kafani

U vrhu lestvice prema uvaženim gostima u Valjevu je bila i "Građanska kasina". Da li zato što se nekako predviđalo da će ta kuća jednog dana postati biblioteka, tek, tu su zalazili uglavnom profesori, pa su se u Kasini krajem 19. veka održavala i naučna predavanja.

Hotel "Grand" u Valjevu


Kafanu je, ipak, iznela na glas prva škola plesa, ili po nemački, tancšul. Na tu belosvetsku novotariju većina varošana se zgražavala. Kakav udarac za građanski moral, da mladići i devojke igraju skoro zagrljeni, a baš to su nalagale savremene okretne igre!

Zato je prvi tancšul radio veoma slabo. Posećivale su ga tek poneka kći oficira, ili naprednijeg trgovca i činovnika. Iako su decenije protekle od oslobođenja od Turaka, stari način života teško se iskorenjivao.
 

Otmenost po spisku


Na esnafske zabave je moglo da se dođe samo sa pozivnicama. Muškarcima su propisane bele glaze rukavice i odela isključivo crne boje, bilo to smoking, garet, žaket, a najčešće su dolazili u običnim sakoima. Frakovi su se retko viđali. Dame iz bogatih kuća posebno su za tu priliku šile haljine, bele, svetloplave i ružičaste, utrkujući se čija će biti lepša i skupocenija.

Devojke se dugo uopšte nisu pojavljivale ni na ulici, nego su mogle samo da proviruju kroz odškrinutu kapiju. Kasnije su o praznicima izlazile pred kuću da bi sa majkama malo posedele na klupi, kakvih je bilo pred svakim domom.

Tako su mladići šetali pred kućom gde je sedela devojka koja bi im pala u oči, ali nisu smeli da špartaju istom ulicom više puta, jer bi to škodilo njenom dobrom glasu. I brakovi su se sklapali samo preko provodadžije, pa se obično dešavalo da se budući par upozna tek malo pre venčanja. Vreme je činilo svoje, pa je i tancšul postajao sve privlačniji.

Devojke koje su se već učile plesu pričale su svojim drugaricama koliko je lepo igrati, i slobodno razgovarati sa mladićima, pa su i drugarice iz petnih žila ubeđivale svoje roditelje kako tu nema ničeg ružnog i zazornog. Malo po malo, roditelji su sami počeli da dovode kćeri na časove.

Prvi tanc-majstori bili su Todor Ristić i Blagoje Jovanović, koji su ples izučavali u Parizu. Kod njih je mladež učila ne samo strane igre, polku, mazurku, valc, kadril i lans, nego i srpska kola.

Najotmenija zabava sa igrankom je bila Svetosavska, u zimu, u korist siromašnih valjevskih gimnazijalaca. Priređivala su je razna udruženja zanatlija, trgovaca, a najviše Žensko društvo, na čijem je čelu čak 30 godina bila Zorka Vujić. Zabava je počinjala u devet sati uveče.

Svirao je vojni orkestar, a započinjalo se uvek Kraljevim kolom, koji je od dolaska Petra Karađorđevića na vlast zamenjen Srbijankom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online