Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 05.04.2010.
10:41
Vestionline A

Sačuvali Tešnjar od knjaza Miloša

U vremenima kada se srpska raja dizala protiv Turaka, živeo je u Valjevu, kažu, nekakav Tešanj-beg. Od njega je ostalo predanje kako je najstariji deo varoši, Tešnjar, dobio ime, kao posed ovog bega.

Ipak, neki su tvrdili da je reč došla od tesne ulice, što Tešnjar i jeste. Uzan i krivudav, sabijen pod brdom, nastao je u naporima da se poslovi i imovina Valjevaca zaštite od plavne Kolubare.

Danas se prolazniku ovog dela grada može učiniti da se vratio u prohujale vekove.

Tešnjarom kao da još odjekuje bat kujundžijskog čekića, bruj grnčarskog vitla, graja trgovačkih kalfi i tihi razgovor terzija i abadžija, uzvici putnika i njiska karavanskih konja.

Prodavci sa dušom


Dušu su Tešnjaru u 19. veku davali ulični prodavci. Već u zoru, nailazili bi prodavci salepa, vrućeg, slatkog pića od gomoljike. Bili su to Makedonci, koji su kasnije prodavali alvu, bozu i kiselo mleko. Potom bi pekari nudili zemičke i kifle, a popodne bi "cukerpekari" na poslužavniku iznosili kolače. Na ulicu su predveče izlazile ćevabdžije, a kad padne noć, glavna čaršija bi oživela u šetalište, gde su se momci i devojke upoznavali, a stariji divanili pred kućama.

Pošto je početkom 19. veka Valjevo osvanulo bez turskih gospodara, umalo da ostane i bez stare čaršije. Politika kneza Miloša Obrenovića vodila je Srbiju u Evropu, a tu su se podrazumevali savremeni gradovi, sa ulicama i kućama pod konac. Miloševi inženjeri su zaključili da Valjevo ne može da se razvija od orijentalne ulice, i da je za sve više pridošlica, domaćih i stranaca, potrebno prostranstvo koje nudi suprotna, leva obala Kolubare.
 

Mudri knjaz je znao da nagle promene Srbi teško podnose. Zato je naredio da se na novom mestu najpre podigne crkva, kako bi se oko nje novo naselje raširilo samo od sebe, a Tešnjar polako ugasio.

Putopisci su svedočili da je novo Valjevo zaista postalo jedna od najlepših palanki u Srbiji. Međutim, mnogi Valjevci su svom gospodaru javljali da su "pali u veliko očajanije" jer zbog svoje siromaštine "nisu u mogućnosti da ove stare kuće pokvare, a kamoli druge načine".

Tešnjar je tako ne samo preživeo, nego se i razvio. Ulicom su zaređale radnjice, a stanovi pozadi, u dvorištima. Izloga još nije bilo, već se roba iznosila na sanduke i vešala po fasadama. Pred radnjama su šegrti robu čuvali i dozivali mušterije.

Već krajem 19. veka, u Tešnjaru su se pojavili moćni trgovci koji su imetak zaradili prodajući "na veliko" šljivu, kukuruz, pečurke Beču i Pešti. Podizali su spratna zdanja po ugledu na evropske, koje su do danas zapamćene kao kuće poznatih trgovačkih porodica Popovića, Koraća i tada najvećih izvoznika Jovanovića, koje su varošani zvali Aćevci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online