Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 29.05.2013.
05:55
Vesti A

Garibaldijevci u Savamali

U Savamali, odmah iza zgrade nekadašnje Đumrukane, carinarnice, pre oko jednog veka pružala se prostrana zgrada hotela Kragujevac, koja je podignuta još prvih dana preobražaja Savske jalije u stambenu četvrt. U njoj je radila i kafana.

Potrebu podizanja hotela i kafane Kragujevac diktiralo je pristanište jer, iako je ranije pristanište uvek bilo na Dunavu, a samo jednim delom (vinarice i drvarice) na Savi, od doba saobraćaja parnim brodovima, pristanište prelazi definitivno na Savu, koja se zatim naglo razvija kao najživlji trgovački kraj, tumači hroničar beogradskih kafana Branislav Nušić.

"Tu potrebu trgovačkog sveta da ima gde odsesti i gde se sastati zadovoljavao je u punoj meri hotel Kragujevac, koji se sad sveo na mesto gde putnici očekuju polazak lađe ili sačekavaju putnike. Hotel Kragujevac, inače nema nikakvu svoju naročitu istoriju, sem što bi se dalo zabeležiti da je 1876. godine tu bio štab talijanskih

Venecijanska bara

U savamalskoj četvrti radila je i kafana Venecija. Naziv je dobila prema bari koja se prostirala od ušća Topčiderske reke pa sve do Beograda, i na kojoj su kasnije podignuti železnička stanica, Vapina fabrika hartije i mnoga naselja. Ta bara se nekad zvala Ciganska bara, pa su je neki učenjaci, ironije radi, nazvali Venecijom, i to joj se ime zadržalo. Kafana Venecija je, zapravo, bila i hotel, gde su odsedali trgovci iz unutrašnjosti.

dobrovoljaca, koje je pod talijanskom zastavom, koja se vila na Kragujevcu, upisivao simpatični garibaldijevac Delabona, i vodio ih na Drinu da se sa nama zajedno bore za našu slobodu. Na istoj strani gde je i Kragujevac, malo dublje u čaršiji, postoji sada Savska kasina, koja se u svoje vreme zvala Vladikina kafana. Na čardaku te kafane, pri izletu iz grada, posedali bi uvek nešto otmeniji Turci i sejirili bi pijući kahvu i muhabetišući.


Iza Savske kasine, na čvoru gde se ukrštaju ulice koje vode na Varoš-kapiju, nalazila se kafana Bosfor, koju je progutalo građenje novoga savskoga mosta. Nekada su tu, u neposrednoj blizini obale, bili gosti kapariše za istovar i utovar brodova, jer su nedaleko odatle pristajale dereglije sa trgovačkom robom. Zatim, do poslednjih dana, trajanja, to je bila jedna obična vesela noćna kafana", opisuje Branislav Nušić. Blizu Bosfora nalazila se kafana "Kičevo", takođe jedna od zaostataka starog Beograda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online