Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 29.01.2013.
07:17
Vesti A

Ista molitva u tri svetinje

Poznato sarajevsko verovanje održalo se u narodu bez obzira na veroispovest molilaca, a podrazumeva da se molitva Bogu uputi sa tri sveta mesta, iz džamije Sedmorice braće, katoličke crkve Svetog Ante i Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji.

Sarajlije veruju da za ispunjenje molitvene želje valja obići sva mesta redom jer ona odvajkada važe za čudotvorna. Ne zna se od kada je počeo ovaj običaj, ali najstariji stanovnici grada na Miljacki tvrde da je reč o tradiciji dugoj mnogo vekova.


Stara baščaršijska crkva posvećena svetim apostolima Gavrilu i Mihailu je najstariji verski hram u Sarajevu, čiji prvi tragovi vode u peti vek, i zato uživa poseban ugled. U njoj se čuvaju mošti jednomesečne bebe koju je majka bacila kroz prozor i za njih se veruje da su čudotvorne ženama koje ne mogu da imaju decu. Otuda i običaj koji se i danas održava, da se nerotkinje, bez obzira na veru, provlače ispod stola na kojem su izložene mošti.


Sledeća stanica u ovom neobičnom sarajevskom hodočasništvu je crkva Svetog Ante, koju svakoga dana obiđe stotinak ljudi. Uz dobrovoljni prilog, potrebno je izgovoriti i molitvu, bilo koju molilac zna, samo da je iz srca. Crkveni oci vele da od tog broja bar 80 nisu katolici. Štaviše, uglavnom je reč o muslimanima.

Stare Sarajlije pamte da su vremešne muslimanke dolazile u crkvu i celivale statuu Svetog Ante, molile se i palile sveće. Tako je ostalo i danas, jer je reč o svecu koji je naširoko poznat po isceliteljskim moćima. Na stotinak metara od katoličke crkve nalazi se poznato turbe Sedam braće. Isti naziv dobila je i susedna džamija, a i cela četvrt se naziva starim turskim nazivom Jedileri, što znači sedmorica. Tu se nalazi sedam natkrivenih mezara, grobova, sa prozorima za svakog pokojnika. Iako većina Sarajlija misli da je reč o grobovima braće po krvi, istina je drugačija.


Uz sam pad Bosne pod tursku vlast u 15. veku, jedan šejh, vođa derviša, muslimanskog verskog reda koji su bili i duhovni savetnici u vojsci, zatražio je od sultana Mehmeda da izađe iz vojske jer je već bio zašao u godine. Izrazio je želju da ostane u današnjem Sarajevu. Sultan mu je to odobrio, a za dugogodišnju službu nagradio ga prostranim zemljištem za kuću, u blizini današnjeg turbeta. Kada je šejh umro, ukopali su ga na kraju njegovog imanja, koje je narod nazvao Šejhove duge njive. To je bio prvi grob.

U narednom veku već je postao sveto mesto, a još za šejhovog života u okolini je

Poslednja šansa

U poslednje vreme sarajevsko verovanje najčešće upražnjavaju studenti i đaci, koji pre ispita obiđu sva tri hrama i nadaju se da će proći i dobiti dobru ocenu. Običaj je dobio i nove poklonike među kladioničarima, kockarima i fudbalskim navijačima.

podignuta džamija. Kada se desilo da je neko pokrao gradsku blagajnu, u isto vreme su u grad došla dva sejahina, putujuća derviša. Nepoznati i neugledni stranci, uz to i siromašni, vlastima su se učinili sumnjivim, pa su optuženi za krađu. Koliko god da su dokazivali da su nevini, lokalni kadija, čovek male pravničke pameti, osudio ih je na pogubljenje. Samo što je i to izvršeno, jedan glasonoša je doneo vest da su u Čajniču uvaćeni pravi lopovi. Tada je šejh susedne tekije posredovao da se nepravedno osuđeni derviši pokopaju pored sultanovog vojnika, i da im se da zvanje šehida, mučenika.


Prošlo je još neko vreme kada je turbe dobilo nove grobove, takođe nevino stradalih. Bila su to četiri bega iz Posavine. Oni su uz titulu dobili zaduženje da motre i javljaju o pokretima austrijske vojske preko Save, kako bi se na vreme organizovala odbrana. Ali, kada je princ Eugen Savojski 1697. prešao Savu, dojava nije stigla, pa je Sarajevo spaljeno. Begovi su pozvani na odgovornost. Bezuspešno su dokazivali da oni samo golim osmatranjem, bez izviđača i špijuna, nisu mogli ništa da saznaju o kretanjima vojske koja se dugo spremala u Austriji na ofanzivu i raspolagala jakom obaveštajnom službom.

Princ je noću prešao Savu na mestu koje se nije nadziralo, a kako je neko morao da odgovara, begovi su pogubljeni. Samo su imam džamije i šejh tekije razumeli njihovu nevinost pa su se založili da se i oni ukopaju pored ranije ukopanih mučenika. Tako su svi oni postali braća, ali po udesu. Turbe nad grobovima je nazidano kada je iz njih počela da izbija svetlost. Gradnju je naredio Sulejman-paša Skopljak. Od tada pa do današnjih dana zadržalo se verovanje da će se želja ispuniti ukoliko se u svaki od sedam prozora na turbetu ubaci jednaka količina novca. Tim novcem se održavaju i grobovi i džamija.
 

Najstarija u čaršiji

Stara pravoslavna crkva je izgrađena na temeljima crkve iz najranijeg srednjeg veka, a pominje se prvi put već pred njegov kraj, 1539. godine. Podignuta je u stilu srpsko-vizantijskih zdanja. Spoljašnjost joj je biser arhitekture, a iznutra je riznica drvodeljskog umeća i ikonopisne umetnosti. Zvonik je dograđen 1883. U unutrašnjem dvorištu nalazi se muzej sa vrednom zbirkom ikona nastalih od 13. do 19. veka, kao i brojnih rukopisa, liturgijskih i umetničkih eksponata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online