Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 04.10.2014.
15:02
Beta A

Papa Franja: Da li svom anđelu čuvaru poželite "dobro jutro"?

"Učenje o anđelu čuvaru nije nikakva fantazija već "istina". Taj anđeo saputnik je dodeljen verniku od Boga za put kroz život", naglasio je papa Franja na misi u kapeli svoje rezidencije.

Anđeo saputnik je dodeljen verniku od Boga za put kroz život. Glas tog anđela treba slušati
 

Papa je u propovedi naglasio da glas ovog anđela treba slušati, i ako to ne činimo, kao da mu kažemo "gubi se".

- Opasno je oterati svog saputnika, rekao je Franja i dodao niti neki čovek, niti žena, mogu sami sebe da savetuju.

- Mogu drugog da savetujem, ne sebe. Učenje o anđelu čuvaru nije neka fantazija. Bog je ljudima u Bibliji rekao da im šalje anđela koji im prethodi, on ih štiti na putu života, kako ne bi činili greške, objasnio je papa Franja, koji je pitao vernike kakav imaju odnos prema svom anđelu, slušaju li ga, da li mu kažu "dobro jutro", da li ga uveče zamole da ih preko noći prevede, razgovaraju li sa njim, i da li ga mole za savet, pošto je on uvek na strani vernika.

Učenje o anđelu čuvaru poznato je svim avramovskim religijama - jevrejstvu, hrišćanstvu i islamu.

U pravoslavnim molitvenicima nalaze se molitve anđelu čuvaru (angelu hranitelju) kao "pokrovitelju tela i duše" da prašta grehe i izbavlja od neprijatelja, da bude pomoćnik i zaštitnik, iako ga je vernik oterao od sebe lenjošću, rđavim navikama, gadnim delima, lažima, klevetama, zavišću, osuđivanjem, ohološću, nepokornošću, mržnjom,  zlopamćenjem, srebroljubljem, preljubom, jarošću, tvrdičlukom, prejedanjem, opijanjem, brbljanjem, gordošću, rđavim i lukavim mislima, besnilom, požudom, postavši kao "smrdljiv pas".

U katoličkim molitvenicima ima različitih molitvi anđelu čuvaru (angelus custos); upućuju mu se molitve da upozorava i izbavlja od svakodnevne opasnosti, da bude ne samo zaštitnik već prijatelj, ne samo pratilac već i saborac i saveznik. U jednoj savremenoj katoličkoj molitvi se ovom anđelu predaje vozačka dozvola: "upravljaj mojim rukama na volanu". Ima teologa koji tvrde da ljudi, možda čak i svi, mogu imati i dva anđela čuvara.

POVEZANE VESTI

Subota 04.10.2014. 15:29
Đavo zaposeo Vatikan? Đavo je zaposeo srce Katoličke crkve, tvrdi Gabrijele Amort, glavni egzorcista u Vatikanu. „Naravno da đavo postoji. On ne mora da zaposedne samo jednu osobu, već grupe ljudi pa čak i čitave narode“, naglasio je Amort. „Đavo je zaposeo Vatikan i posledice su očigledne“, rekao je Amort, koji je „šef egzorcista“ u Vatikanu 25 godina. On smatra da seks skandali koji u Vatikanu, Irskoj, Nemačkoj i drugim zemljama potresaju Katoličku crkvu, jasno govore da je Antihrist tu i da kontroliše Svetu stolicu.
Subota 04.10.2014. 15:47
Redakcijo ! Oslobodite nas vise svakodnevne reklame za ovog trgovca decom, pedofila i Luciferijanske crkve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online