Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 24.01.2012.
11:11
Vesti A

Mrtvi pišu zakone živima

Duše mrtvih kad uđu u drugi svet ne sede zaludne, nego učestvuju u svemu što se dešava među ljudima i u prirodi. Tako se veza između mrtvih i živih nikada ne prekida. Mrtvi se u dobroj ili zloj nameri zanimaju za žive, pokreću događaje u njihovim životima, vode nadzor, ograničavaju im kretenje, utiču na njihove odluke i postupke. One čak mogu da dovedu vremensku nepogodu i grad.

Tako se u Srbiji početkom prošlog veka pročula neka Savka Gemović iz Mačve jer je uvek unapred prognozirala kada će padati grad. Seljake je uveravala da lepo vidi kako oblak sa gradom predvode mrtvi i to oni koji su se u tom kraju udavili ili obesili. Ovakvo verovanje je na kraju dalo povoda zakonu koji je zabranjivao da se mrtvaci prenose preko seoskog atara, nego da se sa njima mora ići oko sela.


Suša, vetar, nerodica na njivi i u kući, pomor stoke, sve se to među narodom često stavljalo mrtvim dušama u zaslugu. Od njih su dolazile i bolesti. Prema primitivnom shvatanju, čovek bi se razboleo zato što je u njega ušao demon bolesti. Zato se cela drevna medicina svodila na egzorcizam, isterivanje bolesti, a demoni bolesti nisu niko drugi nego zle duše mrtvih. Otuda je kada se ide na raskršće, naročito noću, najveća opasnost da se "nagazi", naiđe na bolest jer na raskrsnicama uvek ima duša lutalica.

Ali, postupci mrtvih mogu da budu i te kako blagorodni. Mogu doneti plodnost na njivi, u štali, u kući, i samom čoveku. To starinsko verovanje je zajedničkom svim narodima od Indije do kraja Evrope. Kod pravoslavaca, a naročito Srba, to se najbolje vidi u božićnom položajniku, koji predstavlja mitskog pretka kuće. I inače se o badnjoj večeri i Božiću upućuju želje i molitve za svaku vrstu plodnosti, kao nagradu za bogatu gozbu koju o tom prazniku priređujemo dušama predaka.
 

Iznutrice od božićnog pečenja bacaju se na mravinjak da bi se svinje bolje zapatile, gde se dar plodnosti očekuje od predaka koji su se otelotvorili u mravima. Božićna slama se baca u baštu da bi bolje rodila, jer je slama plodonosna, zato što se u njoj nalaze duše predaka koje su učestvovale u gozbi na Badnji dan, a slama im je bila trpeza.
 

Čovek u vezi sa dušama može da deluje na dva načina: ili da osigura njihovu naklonost, ili da bar postigne da ga ostave na miru. U teškim i sumnjivim slučajevima, mora se bar pokušati da se duše odagnaju i to svim sredstvima, prema izreci - prema glavi i oca po glavi. U prvom slučaju pridobijanja duša, razvijali su se religijski kultovi, a u drugom - vradžbine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online