Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Subota 18.06.2011.
12:09
A

Ratna prestonica Kraljevine Srbije

Grad na jugozapadu Srbije jedan je od malo na svetu koji nosi ime nekadašnje države.

Raška

Od 12. veka biografi Stefana Nemanje kažu da se ovo područje naziva Ibar, dok su u isto vreme vizantijski istoričari nazvali Raška i Ibar i celu oblast kojom su gospodarili Nemanjići. Ime su joj dali prema najistočnijem gradu, zvanom Rasa ili Rascija. Tako su kršteni i geografska oblast i prva srpska država, koja prema mnoštvu pravoslavnih hramova kao što su Studenica, Đurđevi stupovi, Sopoćani, Petrova crkva, Crna reka, Končul, Nova Pavlica, Gradac nosi naslov kolevke srpske duhovnosti.

Još u rimsko doba, dolinom Ibra vodili su važni putevi, a poznati srednjovekovni gradovi Brvenik i Maglič podignuti su na temeljima antičkih utvrđenja. Osvajanjem Brvenika 1455. Turci su zauzeli područje današnje opštine Raška, a sama varoš je

Grad od brvana


Podignut na ibarskoj steni od brvana, Brvenik je tokom srednjeg veka bio je sedište istoimene župe, a od 13. veka bio je trgovište sa kolonijom Kotorana. Od kada ga je 1363. knez Vojislav Vojinović sa čelnikom Musom zamenio za Zvečan, grad se našao u posedu ovog zeta kneza Lazara i njegovih potomaka Musića. Opusteo je posle balkanskih ratova i konačne pobede Srba nad Turcima 1912. godine.

osnovana tek 1845. ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića. Bio je to prirodan korak, jer je na tom mestu, na granici sa Turskom, narod sa obe strane već počeo međusobno da trguje.


U Raškoj je još pre carinarnice, škole i suda, 1844. godine podignuta mehana zvana praviteljstvena (državna), sa prenoćištem, štalom i pekarom. Tada je napravljen i prvi urbanistički plan varoši, jedan od najstarijih u Srbiji. U mehani su činovnici priređivali balove i igranke, iznajmljujući prvi gramofon od Jelke Vukadinović, rođene Raščanke.

U toku Bele nedelje ovde su se okupljale devojke obučene u muška odela i momci obučeni u ženska, pa su tako veselo provodili prve prolećne dane. Praviteljstvena mehana je porušena 1903. i tu su raški trgovci podigli naselje koje i danas postoji.

Raška je krajem 1915. bila ratna prestonica Kraljevine Srbije, jer su u njoj odsedali kralj i vlada. Širenjem saobraćajnica posle Prvog svetskog rata razvila se drvna i rudna industrija.

Raški kraj je danas poznat po planinskim lepoticama, među kojima se izdvaja Golija, bogata šumom, proplancima, čistim planinskim vazduhom i vodom, što sve ide naruku proizvodnji tzv. zdrave hrane. Pošto na Goliji zima traje skoro pet meseci, planina je omiljena i među skijašima.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2011. 01:27
Citajte Sandzacani Raska, a ne Sandzak.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online