Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

BAJIĆ

Zovem se Vladimir Bajić i živim u Novom Sadu. Poreklo, po očevoj liniji vodim iz okoline Drvara, tačnije selo Šipovljani. Slavim Stevanjdan. Iz onoga, što ste već objavili, zaključujem da vodimo zajedničko poreklo sa familijama Trnjinić i Bjelogrlić iz okoline Gacka, dalje iz Strmice (ili Slivnice) - Popovo Polje kod Trebinja, a svi zajedno od neke familije Ozgorastovića, o kojoj se ne zna ništa!

 

Čudi me da tako prelepo prezime kao što je Ozgorastović samo tako nestane i da ga ne očuva bar jedan njen izdanak od razgranate familije...", piše nam naš čitalac, inače inače predsednik Udruženja za očuvanje i negovanje srpske tradicije "Zvuci s' kamena", Novi Sad.


Da je pažljivije proučio raniji prilog porodici prezimena Bajić kao i nešto kasniji o Jekićima, čitalac je morao uočiti da smo o "plemenu", stručnom etnološkom terminologijom preciznije rečeno: familiji Ozgorastović - pisali oslanjajući se na dva autora: Milana Karanovića ("Pounje u Bosanskoj Krajini") i Petra Rađenovića ("Unac"), a oni pozivajući se na predanje koje je u jednom članku 1888. objavio seoski sveštenik Obrad Banjac. P. Rađenović doslovno ovako navodi taj tekst: "... Po pripovijedanju koje su naši stari slušali od svojih starijih, samo se jedno pleme doselilo, od vajkada, t. j. od ono doba kada su naši stari Srbi doselili iz Hercegovine, koje se zvalo Ozgorastovići. U ovome plemenu bio je jedan najstariji kućni starješina imenom Radan..."


Ozgorastoviće, međutim, ne spominju ni J. Dedijer ni R. Milićević, što možemo da tumačimo na više načina. Ili je ova familija ipak samo "folklorna" tvorevina o jednoj polumitskoj grupi porodica stvarno poetskog, egzotičnog prezimena, ili se, pak, razrodila na posebne porodice koje su uzele nova prezimena, a možda se, zaista, i veoma davno iselila odnosno, kako to mnogi istraživači konstatuju bez imalo sentimentalnosti - jednostavno izumrla, i u svakom slučaju, tokom vekova je zaboravljena... 


Koliko se zna o društvenom životu Srba i Slovena najstarijih vremena, oni su bili udruženi u plemena koja se sami imenovali ili su prihvatali nazive koje su im nametnuli susedi. Dolaskom na Balkan, u novim državno-političkim okolnostima neka plemena su se stopila u srpski (ili i hrvatski) narod a neka pomešala se, u međuvremenu, poluhelenizovanim pa poluromanizovanim, najstarijim srpskim naseljenicima jugoistočne Evrope koji, kao nomadski stočari, nisu imali plemenske organizacije.


U doba srednjovekovnih država razvijenog feudalizma - jedino su plemenska imena mogla ostati u sećanju potomaka, da bi se, dolaskom Turaka ili obnovila ili stvorila nova. A u međuvremenu, stotine prezimena manjih plemena i većih familija nepovratno su zaboravljena odnosno sačuvana, eventualno, samo u kakvim starim ispravama...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online