Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

ĐUROVIĆ

Ljubiša Đurović iz Berlina, poreklom iz Klatičeva, zatražio je od etnologa ''Vesti'' da istraže poreklo njegove porodice, koja slavi Aranđelovdan.

Đurovića ima u pet domaćinstava u Klatičevu, dok ih u susednom Takovu ima 10 domaćinstava, sa slavom Nikoljdan, doseljenih od Sjenice pred Prvi srpski ustanak. Ove podatke g. Ljubiša iznosi prema monografiji "Takovo" M. Filipovića i kaže da sa ovim Đurovićima, u Takovu, nisu ni u kakvom srodstvu. Njemu je deda pričao da su se doselili od Ivangrada. Čuo je da istorijski arhiv u Čačku ima više podataka. Moli nas za objašnjenje odakle su poreklom Đurovići iz Klatičeva kod G. Milanovca.


M. Filipović navodi i Đuroviće u Pranjanima (Takovo), poreklom od Sjenice, ali sa slavom Stevanjdan. Drugi Đurovići sa slavom Đurđevdan i sv. Vračima (slava po imanju) naseljeni su iz Družetića. To sve kaže Filipović u navedenom delu, ali isto tako kaže da su Đurovići u Klatičevu jedan rod sa Pantelićima i Jovanovićima i da su najverovatnije daljim poreklom iz Crne Gore.


Naše istraživanje okolnih oblasti pokazalo je neke nove činjenice o poreklu ove porodice. Došli smo do podataka o Đurovićima sa slavom Aranđelovdan u Guči (Dragačevo). Oni su nastanjeni s leve strane reke Bjelice u najsevernijem džematu Šušićima. Đurovići spadaju u najstarije familije u tom selu.

Imaju srodnike u ljubićkom selu Bresnici i potiču od dva brata: Đura i Stanka koji su se se iselili iz Sjenice. Od Đure su u Guči Đurovići, a u Bresnici, od Stanka - Stankovići. Osim ovog predanja zajednička im je slava Aranđelovdan, a zajednički su im i kumovi - Bugarčići iz Guče. Bugarčići su ovde mnogo stariji naseljenici od Đurovića.


U Gornjem Ibru ima ih u selima Obrva u Rudničkoj Moravi, gde su starosedeoci, kao i u selu Oplanići, u koje su se doselili iz sela Popović. Obe familije slave Aranđelovdan.
Daljim poreklom su iz plemena Pipera, ali za ustanovljavanje tih korena, potrebno je duže istraživanje.

Utorak 20.11.2012. 02:47
Ja imam podatke o Vučeti Đuroviću, koji se doselio iz Crne Gore sa bratom, za vreme Prvog srpskog ustanka. On je direktan potomak svih Popovića iz Zablaća kod Čačka. To je ono što sam pronašla u čačanskom arhivu kada sam tražila poreklo moje porodice. Rođen je oko 1775. živeo do 1839. godine. Sahranjen kod stare crkve u Zablaću. Sadašnji Popovići, koji vode poreklo od Vučete Đurovića slave slavu Sv. Jovan Krstitelj. Jedino što ne mogu da nađem Vučetinu vezu sa Crnom Gorom...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online