ĐUROVIĆ

Đurovića ima u pet domaćinstava u Klatičevu, dok ih u susednom Takovu ima 10 domaćinstava, sa slavom Nikoljdan, doseljenih od Sjenice pred Prvi srpski ustanak. Ove podatke g. Ljubiša iznosi prema monografiji "Takovo" M. Filipovića i kaže da sa ovim Đurovićima, u Takovu, nisu ni u kakvom srodstvu. Njemu je deda pričao da su se doselili od Ivangrada. Čuo je da istorijski arhiv u Čačku ima više podataka. Moli nas za objašnjenje odakle su poreklom Đurovići iz Klatičeva kod G. Milanovca.


M. Filipović navodi i Đuroviće u Pranjanima (Takovo), poreklom od Sjenice, ali sa slavom Stevanjdan. Drugi Đurovići sa slavom Đurđevdan i sv. Vračima (slava po imanju) naseljeni su iz Družetića. To sve kaže Filipović u navedenom delu, ali isto tako kaže da su Đurovići u Klatičevu jedan rod sa Pantelićima i Jovanovićima i da su najverovatnije daljim poreklom iz Crne Gore.


Naše istraživanje okolnih oblasti pokazalo je neke nove činjenice o poreklu ove porodice. Došli smo do podataka o Đurovićima sa slavom Aranđelovdan u Guči (Dragačevo). Oni su nastanjeni s leve strane reke Bjelice u najsevernijem džematu Šušićima. Đurovići spadaju u najstarije familije u tom selu.

Imaju srodnike u ljubićkom selu Bresnici i potiču od dva brata: Đura i Stanka koji su se se iselili iz Sjenice. Od Đure su u Guči Đurovići, a u Bresnici, od Stanka - Stankovići. Osim ovog predanja zajednička im je slava Aranđelovdan, a zajednički su im i kumovi - Bugarčići iz Guče. Bugarčići su ovde mnogo stariji naseljenici od Đurovića.


U Gornjem Ibru ima ih u selima Obrva u Rudničkoj Moravi, gde su starosedeoci, kao i u selu Oplanići, u koje su se doselili iz sela Popović. Obe familije slave Aranđelovdan.
Daljim poreklom su iz plemena Pipera, ali za ustanovljavanje tih korena, potrebno je duže istraživanje.

2024 © - Vesti online