Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

SUVAJAC

Interesujući se za poreklo svoje porodice Radenko Suvajac iz Doboja obratio se etnolozima "Vesti". Njegovi preci potiču iz mesta Velika Bukovica kod Doboja (sada u RS), a slava im je Sv. Trifun. Prema porodičnom predanju, preci su se doselili u Bosnu pre dva veka i danas ih ima u okolini Prnjavora, Banjaluke, Teslića i Doboja.

Prezime Suvajac potiče od mesta odakle su se preci našeg čitaoca doselili u Veliku Bukovicu kod Doboja. To je Suvaja, selo u Bjelajskom polju koje je dobilo ime po istoimenom potoku koji brzo presuši tokom leta i vode ima samo na izvoru - Suvaji.

U selu koje se nalazi u tranzitnoj oblasti odakle se iseljavalo prema Lici i Dalmaciji i vraćalo, već prema sledu istorijskih zbivanja, najveći broj porodica naselio se upravo iz ovih krajeva: sa Zrmanje i Srpca. Nevolja je, međutim, što je, prema Imeniku mesta FNRJ, na području bivše države bilo pet naselja sa imenom Suvaja, a od tog broja čak tri u Srbiji, i to sva u široj oblasti sastava Zapadne i Južne Morave, u nekadašnjim srezovima temnićkom, jastrebačkom i rasinskom, sa stanovništvom koji je najviše poreklom iz Metohije i sa Kosova, a delom i iz Crne Gore. Imajući na umu Cvijićev zaključak da "preseljenici, kao puž kućicu često prenose i nazive iz starog zavičaja ", skloni smo da pretpostavimo da je to bio slučaj i sa ovom rečicom i selom, pogotovo što je u ovom prostoru popularan Sv. Trifun kao vinogradarska slava, kao što se to kasnije nastavilo i u Hercegovini, pa u Pounju i Dalmaciji.

Suvajci, naime, vode poreklo od Caparića-Vasića iz Sinja koji su se u Bosnu doselili preko Grahova i Bilaja (Bjelajsko Polje) i prošli kroz Suvaju u Pounju i Petrovac. Prezime Suvajac je dobila jedna njihova grana koja se nešto duže zadržala u Suvaji. Odatle su se naselili u Sarajevo i Tešanj (gde ih i danas ima) i preko Drine u selo Gornja Bukovica na Drini, prema Ravnoj Gori.

Ta seoba odigrala se pre dva veka. Naš izvor kaže da su Suvajci neobično "plodni" i da su se vrlo brzo raseljavali po varošicama. Tako su stigli i u okolinu Doboja i naselili se u Velikoj Bukovici. Svi slave Sv. Trifuna, mada su brojne porodice i sada već i drugačijih prezimena. Interesantno je da su bili primili ikavski izgovor, pa se prvi iseljenik iz Sinja zvao Stipan ...

Utorak 24.01.2012. 17:49
Ja sam jedan od Suvajaca i ne slažem se sa ovim što je napisano ovde o poreklu prezimena moje porodice. Prema mojim saznanjima poreklo prezimena Suvajac potiče iz Bosne po mestu Donjoj Suvaji odakle smo se raseljavali prema Prnjavoru , Doboju , Tešnju i Derventi (moja porodica konkretno potiče iz Dervente a ovaj se grad uopšte ne navodi u vašem tumačenju). Jedino je tačno da prezime vodi poreklo po mestu odakle potičemo8 a to je Donja Suvaja) i da nam je svima slava Sv. Trifun. Inače u starom kraju Donjoj Suvaji , smo se prezivali Drljača. U Donju Suvaju smo došli iz Vrhovina u Lici , a u Vrhovine iz Albanije pre više od 200 godina(ovaj podatak još nisam do kraja proverio).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online