Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 18.12.2010.
11:20
Vestionline A

Srpski teatar u afričkoj pustinji

Šapčanina Dušana Životića, upravnika nekoliko pozorišta, varoška kritika je isprva dočekala na nož i - ljuto pogrešila. Istorija scenske umetnosti Životića je kasnije upisala ne samo kao jednog od najznačajnijih i najboljih putujućih glumaca Srbije, nego i još boljeg reditelja, dok je on, pre svega, bio istinski zaljubljenik u pozorišni život.

Srpska vojska u Albaniji pred put u Bizertu
 

Svaki njegov dolazak u Šabac, naročito između dva svetska rata, bio je praznik teatra. Donosio je svežinu i uvek prijatna iznenađenja.
 

"Bela smrt" u Šapcu

 

Dušan Životić je obožavao Šabac, njegov način života i zabave, sugrađane za koje je tvrdio da su uvek osećali pravu predstavu. Da bi što više pojačao utisak gostovanja, često je kao goste dovodio najbolje prvake beogradske drame, koje je odlično poznavao, naročito pošto je tridesetih godina u srpskoj prestonici vodio poznato "Malo pozorište". Tako je kraj pozorišne sezone jednom prilikom začinio gostovanjem čuvenog glumca Milivoja Živanovića, koji je briljirao u predstavi "Bela smrt", delu koje je, kako je zabeležila štampa, "imalo ove sezone najveći uspeh u celom svetu".

 

Malo je tada, međutim, bilo poznato da je Dušan Životić jedno vreme tokom Prvog svetskog rata proveo u Bizerti, velikom ratnom pristaništu na afričkom delu Sredozemnog mora. Tu se nalazio i Lazuaz, veliki vojni logor za srpske trupe koje su preživele povlačenje preko Albanije.

Za njih je to bio prihvatni centar najudaljeniji od otadžbine. Srpski vojnici, iznemogli i bolesni, pod uticajem pustinjske klime na koju su se teško privikavali, upadali su često u teška depresivna stanja. U logoru je postojala samo kantina u kojoj je moglo da se kupi piće. Sve ove okolnosti pogodovale su kriminalu, kocki, pijanstvima, samoubistvima i ubistvima.

Na Komandi je bilo da odluči kako da se iz te situacije izađe. Sve ovo, i mnogo više, otkrio je mnogo godina kasnije Dušan Životić u svojim memoarima. "Spasonosno rešenje bilo je organizovanje zabavnih večeri i, naravno, pozorišta", zapisao je.

"Pored baraka za vojnike, podignute su (tri kilometra od Bizerte, na brdašcu koje se zove Nador) zgrada za kujnu, ambulantu, kancelariju. U jednoj od njih je bila sala sa pozornicom, a u drugoj je pola barake pregrađeno za stanovanje glumaca. Ispod brda će se docnije podići amfiteatar... Kako mi se apsolutno nije išlo na front, a iz vesti iz Soluna i iz novina se videlo da će rat biti dug i krvav, prihvatio sam ideju Miroslava Krstića Štiha da stvorimo vojnički teatar i odlučio da o tome razgovaramo sa Čika Ginom (Dimitrije Ginić, glumac i reditelj). Baš tih dana je došao đački bataljon iz Mondofena i Žozijera i tu je bilo puno mladića koji bi mogli da se koriste u pozorištu kao diletanti, slikari, muzičari, horisti", sećao se Dušan Životić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online