Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.09.2018.
18:51
Ž. Marković - Vesti A

Zoran Đorđević: Bajker koji roni sa ajkulama

Zoran Đorđević, 25-godišnjak Đorđević rodom iz Paraćina, koji živi u kantonu Argau u Švajcarskoj, veliki je ljubitelj motora, ali se bavi i još jednim interesantnim hobijem - ronjenjem.

Privatna arhiva
Držati se pravila: Nikad ne roniti sam

- Oduvek me je interesovao život ispod vode, tako da sam počeo da uživam u ovom divnom hobiju još pre četiri godine. Želeo sam da imam akvarijum u stanu, ali ga još uvek nemam. Naravno, bolje je i lepše imati kontakt sa vodenim životinjama direktno u moru, nego ih držati u malom akvarijumu - kaže Zoran.

On je kurs za ronjenje položio na Havajima.

- Tamo sam bio mesec i po dana na krstarenju i koristio sam tu priliku da idem na petodnevnu obuku. Prvo smo počeli u bazenu, a uz to sam morao da učim mnogo toga, na primer koje sve opasnosti vrebaju prilikom ronjenja i kako se treba ponašati ispod vode.

U teoriji stoji da nije preporučljivo da čovek roni sam, jer nikad se ne zna šta sve može da se desi u dubini. Ja sam uvek imao vodiča koji mi je pokazao prelepe podvodne predele - ne krije oduševljenje Zoran.

Ž. Marković
Zoran Đorđević se priprema za ronjenje


- Recimo, u Kapa Verdeu i na Havajima susreo sam se sa ajkulom i nekim čudnim, meni nepoznatim ribama, ali je sve prošlo bez ikakvih problema.Do sada, kaže, nije imao nekih opasnih događaja prilikom ronjenja.

Do sada je više ronio na dalekim destinacijama, na Havajima, Kape Verdeu (Zelenortskim ostrvima), Egiptu, a "u blizini" samo u Italiji i Hrvatskoj.

- Nažalost, uvek idem sam, jer niko od mojih drugara nema položeno da bi mogao da roni - kaže ovaj hrabri avanturista.

Ronjenje je veoma skup hobi, počev od opreme koja dostiže cenu i do 10.000 franaka.

Osim toga, tu su i kursevi koji u Švajcarskoj koštaju oko 700 franaka, mada mogu da se nađu i jeftiniji, jer je ponuda velika. Kada se uračuna put do dalekih ronilačkih rajeva, onda se dođe do pozamašne cifre.

- Kada sam prvi put ronio, imao sam osećaj da nemam dovoljno kiseonika, dok se nisam navikao. Ali kad se navikneš, uspeš da izjednačiš pritisak u ušima i nemaš bolove, onda je fenomenalan osećaj - zaključuje sagovornik "Vesti". 

More zatrpano đubretom

Nažalost, sve više i više korala umire zbog turista koji pipaju ili ih skidaju iz njihovih ležišta. Otpada u moru je sve više i ugrožava životinjski svet. Niko ne bi voleo da ima đubre u sobi gde živi, a to čini životinjama koje žive u moru. Po mom mišljenju, mi ljudi smo gore životinje od pravih životinja koje nas okružuju - oštar je Zoran

Privatna arhiva
Slikano ispod mora Kapa Verdeu

Lični rekord - 25 metara

Kaže da je njegov lični rekord ronjenje na 25 metara dubine.
- Međutim, to je previše, jer i na 15 metara dubine može da se vidi mnogo lepih stvari, riba i korala. Na 25 metara treba izdržati ogroman pritisak, ali to je stvar navike i iskustva - dodaje naš sagovornik.

.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online