Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.06.2018.
19:11
R. Patković - Vesti A

Slatina je lepša od Pariza

Ko Posavske Slatince, poreklom iz Republike Srpske, koji rade u Švajcarskoj nije upoznao, teško će razumeti njihov moto da su njihova četiri sela, Gornja, Donja, Srednja Slatina i Gajevi lepša od Pariza. Zašto oko 70 pečalbarskih porodica, koje decenijama rade uglavnom u Švajcarskoj, ali i drugim zemljama Evrope, tako misle i tvrde, čulo se mali milion puta na tradicionalnim Susretima Slatinaca.

Pomoć Prosvjeti

Na ovom skupu je SPKD Prosvjeta uručena finansijska pomoć za dalji rad. Domaćin Joco Vasiljević i Udruženje Slatinaca gostima su poklonIli po 1.300 franaka, porodica Baćić 200 i Jovica Kertić 100 franaka.

Duga je godina da se ne vide i saznaju šta ima novo u zavičaju, pa su ovo uvek dirljivi susreti. U Vangenu je domaćin bio Joco Vasiljević koji je sve goste, po starom dobrom običaju, svi zemljake dočekao hlebom, solju i šljivovicom, koju je, kako reče, sam pekao.

Joco je susrete zvanično otvorio, a Božji blagoslov na prisutne prizvao je sveštenik Stanko Marković, istakavši između ostalog da je primer Slatinaca i Gajevljana sigurna garancija da naši ljudi nikada neće zaboraviti odakle potiču i odakle su njihovi nacionalni i duhovni koreni.

Za jubilarne susrete iz Srednje Slatine stigli su specijalni gosti članovi SPKD Prosvjeta. Oni su boravili u domovima Slatinaca i Gajevljana širom Švajcarske. Susrete Slatinaca obogatio je i SKUD "Petar Kočić" iz Soloturna.

Marko Milićević je uručio zahvalnice gostima iz Soloturna i Srednje Slatine. Jovo Simeunović je ispred kancelarije gradonačelnika Šamca zahvalio domaćinima na srdačnom dočeku istakavši da su ovakvi susreti važni za očuvanje idetinteta našeg naroda u rasejanju.

Marija Jurić, predsednica SPKD-a Prosvjeta, zahvalila je porodici Joce Vasiljevića na srdačnom prijemu i svemu što su činili za rodni kraj kada je to bilo najpotrebnije. Stanislav Milovanović, predsednik udruženja za decu sa specijalnim potrebama u opštini Šamac, istakao je da su još sveža sećanja na akcije pomoći nezbrinutoj nejači.

Zahvalio je slatinskim neimarima uz molbu da navrate u opštinu u vreme godišnjih odmora i vide šta je sve urađeno uz njihovu pomoć

Radni tim

Da 15. Susreti Slatinaca budu perfektno organizovani pobrinuli su se i oni koji nisu poreklom iz tog dela Republike Srpske: Marijana Vasiljević, Ljubica, Milan i Đorđe Simić, Goran i Dragana (Trstenik), Smiljka Vidović (Modriča), Staniša i Mara Savić (Gajevi), Cvijeta Jović (Skugrić), Milojko i Svjetlana Pucarević (Loznica), Gojko i Dragana Jakšić(Srbac) i Vesna i Milan Miletić (Despotovac).

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online