Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.02.2018.
03:11
Ž. Marković - Vesti A

Zlatkove zlatne ruke

Zlatko Jovanović, rodom iz Leskovca kod Petrovca na Mlavi, došao je u Švajcarsku pre 30 godina. U Srbiji je završio školu za strugara i obradu drveta u drvnoj industriji, a u drvnoj industriji nastavio je da radi i posle dolaska u Zemlju sireva i čokolada.

Ž. Marković
Veliki majstor: Zlatko Jovanović

Dosad je promenio tri-četiri firme koje se isključivo bave obradom drveta, a poslednjih 15 godina radi u Šturmu iz Goldaha. U toj firmi je odgovoran za podešavanje i pripremanje mašina u smeni u kojoj radi, što ga čini, praktično, jednim od šefova smene.

U slobodno vreme u svojoj radionici u Abtvilu, gde i stanuje, bavi se pravljenjem figura od drveta.

- Obožavam da obrađujem drvo i pravim sve šta mi padne napamet, klupe, stolove, novogodišnje suvenire, božićne ukrase, poklone, jelke, zvezdice, anđele, igračke za decu, kuhinjske daske, krevete, bicikle u kombinaciji sa bambusom, kućice za ptice, ogradice za cveće, žardinjere, klackalice i ljuljaške za decu i još mnogo, mnogo toga - kaže za "Vesti" ovaj umetnik.

Zlatko dodaje da to radi posle radnog vremena i subotom ili "kad ima ćeif".

- Više puta dolazim u radionicu, čisto da se odmorim od svakodnevne buke i stresa na poslu. Ovde se nekako osećam mirnim i slobodnim i radim šta hoću i koliko hoću. Ako kažem sebi da neću da radim ili nemam volju, onda bolje da ne počinjem ništa da radim, već jednostavno se odmaram. U principu, ova moja radionica me smiruje, a neke ideje koje mi prolaze kroz glavu pokušavam da prenesem na drvo - kaže Jovanović.

On je dodao da se obradom drveta aktivno bavi u poslednjih 15 godina, otkada sam doselio u Abtvil.

- Najviše koristim smrču i jelu jer je meko drvo i lako se obrađuje. Inače, obrađujem i orahovinu, jasen, bukvu, trešnju, a izbor drveta zavisi od toga koje je drvo pogodno za stvar koju radim. Najvažnije je da se svaki posao radi s maksimalnom pažnjom kako ne bi došlo do neke nezgode. Najdraže mi je kad neku ideju prenosim na drvo. To me veoma relaksira i tada radim sa zadovoljstvom. Nije bitno koliko vremena potrošim za izradu figure, ako je radim od srca. I cela suština je u tome da se radi sa voljom i od srca - kazao je za "Vesti" Zlatko Jovanović.

Švajcarci kupuju pred Božić i Vaskrs

U razgovoru sa Zlatkom saznali smo da Švajcarci dolaze u njegovu radionicu najviše pred Božić i Uskrs.
- Tada najčešće kupuju suvenire, dok leti kupuju poneku klupu ili klackalicu za decu - kaže Jovanović.
On dodaje da svoje suvenire prodaje na izložbama u Abtvilu u kojem živi, ali i u Altštetenu i u Apencelu na najvećoj i poznatoj takozvanoj Božićnoj pijaci. Na prodajnu izložbu u Abtvilu dolaze ljudi sa eksponatima koje su sami izmislili i pravili. Ima tu prezentacija raznih zanata, pletenih džempera, suvenira od keramike, drveta, gvožđa i još puno drugih eksponata - kazao je Zlatko Jovanović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online